Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Únos tejto dievčiny šokoval celý svet: 18-ročná mizéria v stane na záhrade psychomanželov

Jaycee si v zajatí prežila peklo Zobraziť galériu (4)
Jaycee si v zajatí prežila peklo (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Pred 25 rokmi, 10. júna 1991, bola unesená jedenásťročná Jaycee Lee Dugardová, ktorú následne 18 rokov väznili jej únoscovia - Phillip Garrid, ktorý s ňou splodil dve deti, a jeho manželka Nancy. Polícia po unesenej dievčine márne pátrala, nájdená bola so svojimi dcérami až v roku 2009. Prípad šokoval celý svet.

Dugardová musela žiť roky v zajatí izolovaná od okolitého sveta. Rovnako ako ich matka, nemali ani jej dcéry možnosť chodiť do školy ani navštíviť lekára. Jaycini únoscovia, ktorí sa jej zmocnili v meste South Lake Tahoe, ju zadržiavali v chatrčiach a stanoch na záhrade svojho domu. 

V tomto stane dievča zadržiavali
Zobraziť galériu (4)
V tomto stane dievča zadržiavali  (Zdroj: SITA/AP)

V júni 2011 boli manželia Garridovci odsúdení. V tom čase 60-ročný Phillip dostal za únos a znásilnenie doživotie, podmienečne prepustený by čisto teoreticky mohol byť najskôr o 431 rokov. Jeho 55-ročná manželka od súdu odišla taktiež s doživotným trestom, podmienečne prepustená môže byť za o 36 rokov. 

Únos tejto dievčiny šokoval
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nájdeniu Dugardovej predchádzala výprava Garrida s dcérami unesenej na Univerzitu v Berkeley kvôli rozdávaniu letákov. Správanie muža vzbudilo podozrenie u policajta, ktorý preveril jeho totožnosť a následne na neho upozornil svojich kolegov. Garridov sa potom hlásil na policajnej stanici, kde sa objavil s oboma dievčatami a Nancy. Prišla s nimi aj žena, ktorú identifikovali ako Allissa, ale neskôr sa ukázalo, že je to Jaycee. 

Za svoje utrpenie dostala Dugardová v roku 2009 od štátu Kalifornia odškodnenie vo výške 20 miliónov dolárov (17,5 milióna eur). Napísala pamäte nazvané A Stolen Life (Ukradnutý život), v ktorých opisuje, ako žila a čo cítila predtým, než bola objavená. 

So svojou mamou
Zobraziť galériu (4)
So svojou mamou  (Zdroj: SITA/AP)

Prípad pripomenul únos Rakúšanky Nataschy Kampuschovej, ktorú ako desaťročnú v roku 1998 uniesol psychicky narušený Wolfang Priklopil a osem rokov ju držal v pivnici v dolnorakúskom Strasshofe. V auguste 2006 sa jej vlastnými silami podarilo utiecť, Priklopil následne spáchal samovraždu. Ďalší Rakúšan Josef Fritzl zas držal svoju dcéru v zajatí 23 rokov od roku 1984. V priestoroch bez denného svetla a čerstvého vzduchu ju pravidelne znásilňoval a splodil s ňou sedem detí. 

Viac o téme: únosJaycee dugard
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu