Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Objavilo sa nové nebezpečenstvo: Enviromentalisti nás chcú zničiť a Obama ich asi podporí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Dokážu sa popasovať s nepriazňou počasia i tvrdou prácou, teraz ale americkí kovboji hovoria, že sa objavilo nové nebezpečenstvo, ktoré by mohlo ukončiť ich doterajší štýl života. Rančerov v Oregone znepokojujú plány na vytvorenie prírodnej rezervácie, ktorá by im mohla zabrániť ďalej využívať krajinu na pasenie dobytka.

Ak ste nikdy nepočuli o kaňonoch v Owyhee vo východnom Oregone, tak si predstavte vysoko položenú púšť, hlboké kaňony, pieskovcové stĺpy a hory miznúce v oblakoch. Je to miesto, kde sa preháňa vysoká zver, ovce a dokonca aj divé mustangy.

Objavilo sa nové nebezpečenstvo:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Svoj domov tam má celé množstvo tvorov. Na doplnenie tejto kultovej americkej scény je potrebné ešte rozmiestniť do rozľahlej krajiny kovbojov na koňoch. Sú tam, len je potrebné ich trochu hľadať. Napríklad kovboj stredného veku, Nick. Ukáže na svoju šúpajúcu sa tvár a potom na nebo. "Rakovina. Slnko je tu blízko. Ženie dobytok až do výšky 2600 metrov nad morom. Už som tu zažil od mrazu praskajúce kmene stromov - v júni!," hovorí muž, podľa ktorého tam kvôli extrémnej klíme takmer nikto nežije. 

Objavilo sa nové nebezpečenstvo:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Objavilo sa nové nebezpečenstvo:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Osadníci mieriaci v 19. storočí na Západ došli k Owyhee a zatočili doprava v nádeji, že nájdu ľahšiu cestu k Pacifiku, čo sa im aj podarilo. Zostalo tam ale len niekoľko tvrdohlavých rodín, ako bola tá Nickova, a v priebehu rokov vybudovali rančerstvo, ktoré je teraz hlavným priemyselným odvetvím v regióne. Potom však objav traktora podstatne znížil potrebu koní a ľudí. Úpadok možno rozpoznať hneď na prvý pohľad podľa zatvorených obchodov v meste Jordan Valley.

A teraz chcú z tejto nádherne izolovanej oblasti urobiť ochrancovia životného prostredia rezerváciu chránenú zákonom. Podľa nich je Owyhee "najlepšou príležitosťou na vznik rezervácie v celých USA s výnimkou Aljašky a Havaja". Kampaň za rezerváciu vedie oregonský outdoorový priemysel - sprievodcovia prírodou a predajcovia výstroje, ktorá umožňuje stále väčšiemu počtu ľudí loviť, rybárčiť, šplhať alebo len táboriť v americkej divočine. 

Objavilo sa nové nebezpečenstvo:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Objavilo sa nové nebezpečenstvo:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Na čele stojí spoločnosť Keen Footware, ktorá vyrába topánky na horské túry. Ich reklama tvrdí, že tieto topánky vás zanesú z mesta do lesov a zase späť. Sídlo firmy je v prebudovanom skladisku v najmódnejšej štvrti amerického strediska ekológie - Portlande. Tím na zachovanie voľnej prírody vedie Linda Balfourová, ktorá dokže presne formulovať potrebu samoty uprostred moderného života, aj nutnosť zachovať výnimočné miesta pre budúce generácie. Nie je ale tak trochu aj o možnosti Keen aj v budúcnosti úspešne predávať obuv pre outdoorové aktivity? "Ak podnikáte zo správneho dôvodu so správnym produktom, potom peniaze prídu samé," odpovedá Linda, ktorá chce, aby vláda Baracka Obamu vyčlenila takmer 810-tisíc hektárov verejnej pôdy Owyhee na prírodný park.

Objavilo sa nové nebezpečenstvo:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Obmedzilo by to ale spôsoby využitia danej oblasti. A to je dôležité ako pre Nicka, tak pre všetkých ostatných kovbojov, ktorí tam sú, pretože všetci pasú dobytok na verejnom priestranstve. Skoro nikto nemá dostatočne veľký súkromný pozemok na to, aby uživil kravy počas celého roka. Krajina je tak suchá a tráva tak riedka, že zvieratá musia mať možnosť voľne sa presúvať po širokom okolí. Ak toto nebude kvôli rezervácii ďalej možné, potom zaniknú celé generácie rančerov. Odhaduje sa, že Nick a zvyšok oregonských rančerov prispieva ekonomike Oregonu asi miliardou dolárov ročne, zatiaľ čo prínos outdoorového priemyslu sa odhaduje na 12 miliárd dolárov. Nie je teda nutné hádať, kto asi má väčšiu páku na presadenie svojho návrhu u prezidenta, píše spravodajský server BBC News. 

Linda a ostatní ochrancovia životného prostredia prisahajú, že nemajú nič proti rančerom ani proti tomu, ako využívajú krajinu. Ale rančeri v tom cítia pascu. Ani jeden z nich neverí sľubom mestských enviromentalistov a tvrdia, že obmedzenie kvôli ochrane životného prostredia a následné žaloby postupne zabíjajú rodinné ranče. Na západe tieto spory prispeli k ozbrojeným stretom medzi rančermi a federálnou políciou. Pri jednom z nich bol tento rok v januári neďaleko Owyhee zabitý muž. A ak prejde návrh na rezerváciou, mohla by sa podobná situácia opakovať. "Toto je náš spôsob života," poznamenal ďalší kovboj v Owyhee. 

Viac o téme: RezerváciaKovbojRančerOwyhee
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu