Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Výsledky štúdie potešia: TOTO nám predlžuje život a znižuje negatívne dopady fajčenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Slnenie môže obmedzovať niektoré škodlivé účinky fajčenia, avšak za predpokladu, že sa slnku vystavujeme opatrne a v odporúčaných hodinách. Vyplýva to zo švédskej štúdie realizovanej na 30.000 ženách a zverejnené na stránkach Journal of Internal Medicine. Experti však pripomínajú, že je potrebné dávať si pozor na dávky slnečného žiarenia a že je potrebné sa chrániť, píše taliansky denník La Repubblica.

Fajčiari, pozor: Škatuľky cigariet s drsnými fotkami kúpite už od septembra

Slnko predlžuje život, ale len vtedy, ak sa mu vystavujeme s umiernenosťou. "Štúdia, začínajúca v roku 1990, zahŕňala švédske ženy vo veku od 25 do 64 rokov a celkom jasne preukázala, že vyhýbať sa slnku nie je dobré," uvádza prezident Talianskej spoločnosti pre dermatológiu Giampiero Girolomoni.

"Ženám, ktoré sa slnia, hrozí menšie riziko kardiovaskulárnych chorôb a žijú dlhšie, presnejšie o 0,6 až 2,1 roka, než tie ženy, ktoré sa slnku vyhýbajú. Tým to však nekončí. Slnenie kompenzuje škodlivé účinky fajčenia. Ide o to, že koža vystavená slnku produkuje väčšie množstvo vitamínu D," dodáva. Experti však varujú, že týchto pozitívnych účinkov možno dosiahnuť jedine vtedy, ak naberáme bronz s opatrnosťou.

Fajčenie je nebezpečné pre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa výskumu nie je vitamín D jedinou prínosnou substanciou, ktorú koža po slnení produkuje. Kožné bunky vyrábajú beta-endorfíny, ktoré prispievajú k pocitu radosti a uspokojenia a možno aj k istej závislosti, ktorú niektorí ľudia pociťujú, keď sa vystavujú slnku alebo umelým ultrafialovým lúčom.

Koža stimulovaná slnkom vylučuje aj oxid dusnatý, ktorý dokáže znižovať krvný tlak. Osoby s miernou hypertenziou, ktoré sa vystavujú slnečným lúčom, si krvný tlak takto znižujú. Slnenie má však aj svoju odvrátenú stranu: ak sa vystavujeme slnku príliš, prispieva to k starnutiu kože a ku vzniku kožných nádorov, ako sú epiteliom alebo melanóm. Príliš veľa slnka teda môže viesť k chorobám.

Títo ľudia sa dožili neuveriteľného veku: Prezradili tajomstvá, ako sa im podarilo poraziť čas!

Ako sa teda máme zachovať? "Všetko závisí na vlastnostiach našej kože," vysvetľuje Girolomoni. "Ľudia s tmavou pleťou, ktorí sa na slnku nespália, sa mu môžu pokojne a bez problémov vystavovať. Ľudia so svetlou pleťou, ktorí sa ľahko spália, musia dávať väčší pozor a slniť sa opatrne," dodáva.

Pri opaľovaní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Experti radia vyhýbať sa slnku v hodinách najsilnejšieho žiarenia, medzi 11. a 14. hodinou, vystavovať sa slnku postupne, aby koža mala možnosť chrániť sa opálením, a používať vhodné opaľovacie krémy.

Predovšetkým u detí je nutné zabrániť spáleniu, ktoré je hlavným rizikovým faktorom melanómu, ktorý sa môže objaviť až o desať rokov. Ďalej je nevyhnutné používať opaľovacie krémy s ochranným faktorom minimálne 30, najlepšie však 50, obnovovať ochranu krémom každé dve hodiny, a ak sa dieťa kúpe, tak ešte skôr.

Výsledky štúdie potešia: TOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Thinkstock, )

Krémy treba používať v zodpovedajúcom množstve. Aj krémy s takzvanou totálnou ochranou chránia v skutočnosti len čiastočne. Pripomeňme, že opaľovacie krémy neslúžia na to, aby sme mohli na slnku zdržiavať dlhšie, ale na to, aby sme sa opaľovali správne. Tiež farebné tričká môžu slúžiť ako slnečný filter. A pokiaľ ide o pravidelný prísun vitamínu D predovšetkým v jesenných a zimných mesiacoch, je potrebné sa poradiť so svojím lekárom.

Viac o téme: SlnkoCigaretaFajčenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu