Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nutný zákrok, obrovská hlúposť má dôsledky: Tieto náhrady tvrdých drog zničili stovky životov

Veľa ľudí sa stalo na spice závislými.
Veľa ľudí sa stalo na spice závislými. (Zdroj: youtube/Vice)

LONDÝN - V Británii platí od stredajšej polnoci zákaz výroby, predaja a šírenia náhradiek tvrdých drog v podobe známej ako legal highs. Tieto výrobky predávané napríklad pod názvami spice alebo black mamba kombinujú stimulačné látky bežných drog s bylinami alebo ďalšími doplnkami a majú poskytnúť podobný zážitok ako nelegálne drogy. V Británii boli vlani tieto produkty príčinou úmrtí 100 ľudí. Porušenie zákona môže byť potrestané až sedemročným väzením.

Tu by ste v noci pokojne nezaspali: Rebríček hrôzy, 50 najnebezpečnejších miest sveta

Polícia dostáva takisto právo zavrieť obchody, ktoré tieto doteraz legálne drogy predávali, a zakročiť proti predajcom ponúkajúcim tovar cez internet. Policajti budú nájdené náhradky môcť zničiť, robiť prehliadky osôb, áut a obydlí. Pokiaľ bude látka nájdená u už uväznenej osoby, môže jej byť trest zvýšený o dva roky.

Tieto takzvané legálne drogy sú označované za metlu, ktorá ľuďom ničí životy. Aj keď počet užívateľov v Británii začal klesať, zo štatistík vyplýva, že dve tretiny z tých, čo s týmito drogami začali v mladosti, ich berú aj v budúcnosti.

Právnik Edmund Smyth povedal, že je otázka, ako bude polícia schopná nový zákon vymáhať, keď už teraz je vyťažená. Kritici zákona sa domnievajú, že opatrenie môže mať nečakané následky. Díleri sa podľa nich presunú do ťažko sledovateľnej internetovej šedej zóny používanej zločineckými gangmi, ktoré predávajú drogy, falšované dokumenty a zbrane.

Podľa prehľadu stanice BBC k skupine novo zakázaných látok patria napríklad spice, teda zmes určená na fajčenie a označovaná za legálnu alternatívu marihuany, šalvia obsahujúca rastlinný extrakt predávaný pod podmienkou, že nie je určený na konzumáciu, avšak po vyfajčení alebo rozžuvaní vyvoláva halucinácie. Ďalej tiež mefedrón ponúkaný ako výživa pre kvety a pôsobiaci ako náhrada metamfetamínu.

Viac o téme: DrogySpiceLegal highsBlack mamba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu