Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vedci objavili zázračnú látku: Milióny zúfalých ľudí čakajú na prísne tajný recept

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WELLINGTON - Experti objavili v rastlinách prírodnú látku, ktorá by mohla znamenať revolúciu v chudnutí. O ktorú rastlinu ide, to však firma, ktorá chce už o tri roky uviesť na trh „zázračnú tabletku“, nechce prezradiť.

Pilulka by teoreticky mala dokázať oklamať telo, aby sa cítilo byť sýte. Hoci vedci pôvod rastliny a druh chemickej látky s unikátnymi účinkami taja, dostupná v podobe tabletky by mohla byť už o tri roky, uvádza Eurekalert.org.

Diéta v slovenských dejinách: Hnusný nápoj na chudnutie z 19. storočia a strašné bludy

Podľa novozélandských odborníkov pracuje tabletka na báze horkosti, ktorá v žalúdku vyvolá pocit sýtosti. Ide o starobylý mechanizmus prežitia, ktorý nám bráni v konzumácii jedovatých rastlín, zväčša s horkou chuťou. Vedci z Inštitútu pre výskum rastlinnej výživy na toto zázračné sérum narazili pri laboratórnom testovaní 900 druhov výťažkov z rôznych plodín.

Bežne konzumovaná plodina?

Chemickú látku vedci testovali na devätnástich zdravých mužoch, pričom niektorí z nich dostali placebo tabletky. Výsledok sa dostavil – keď muži mohli skonzumovať obed, stačilo im menšie množstvo potravy, a teda aj kalórií, aby sa cítili zasýtení. Skonzumovali priemerne o 220 kalórií menej. Hoci dvaja z mužov pociťovali nevoľnosť, výsledky odborníci považujú za sľubné.

Výskumný tím okolo zázračnej tabletky drží výrobné tajomstvo pod zámkom. Odborníci iba prezradili, že ide o bežne pestovanú potravinársku plodinu a nejde o brokolicu. Jedinou indíciou je jej horká chuť, ktorá sa z našej stravy pomaly vytráca. Práve ona nám pomáha regulovať pocit sýtosti.

Vedci objavili zázračnú látku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: TabletkaChudnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu