Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Podrobná správa o užívaní drog v Európe: Pozrite sa, ktoré krajiny dopadli najhoršie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LISABON - Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA) dnes v Lisabone zverejnilo výročnú správu o trendoch v oblasti obchodovania s drogami a ich zneužívania v krajinách Európskej únie, v Nórsku a Turecku. Osobitná pozornosť v nej bola venovaná zdravotným problémom súvisiacim s konzumáciou návykových látok.

Nutný zákrok, obrovská hlúposť má dôsledky: Tieto náhrady tvrdých drog zničili stovky životov

Dnes zverejnená európska správa analyzuje informácie z rôznych oblastí drogovej problematiky prevažne za roky 2015 a 2014, niekedy aj staršie, a to z dvadsiatich ôsmich členských krajín Európskej únie, z Nórska a z Turecka. Dáta agentúre poskytujú jednotlivé národné protidrogové centrály, ale aj ďalšie európske inštitúcie. A aké sú výsledky?

Počet tých, ktorí sa liečia zo závislosti na marihuane rastie

Celkom na sledovanom území konopné drogy aspoň raz užila takmer štvrtina populácie. Denne ich užíva asi percento všetkých dospelých obyvateľov kontinentu. V posledných 12 mesiacoch ho užilo 16,6 milióna Európanov vo veku 15 až 34 rokov. Z celkového objemu trhu s nezákonnými drogami zaberá marihuana a hašiš 38 percent. Na Slovensku vo vekovej kategórii 15 až 64 rokov marihuanu či hašiš užilo 10,5 percenta obyvateľov krajiny.

Podrobná správa o užívaní
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: EMCDDA)

S rastúcou spotrebou sa ale zvyšuje aj počet ľudí, ktorí začínajú liečbu závislosti od kanabisu. Zatiaľ čo v roku 2006 ich bolo len 45.000, predvlani sa ich počet zvýšil už na 69.000.

Stúpa obľuba MDMA

Po rokoch útlmu začína v Európe podľa správy opäť rásť obľuba MDMA, ktorý sa najčastejšie predáva v podobe tabliet pod názvom extáza. V poslednom roku extázu užilo približne 2,1 milióna Európanov vo vekovej kategórii 15 až 34 rokov, čo predstavuje asi 1,7 percenta tejto skupiny. Štúdia z minulého roka ukázala, že oproti roku 2011 vzrástlo množstvo zvyškov MDMA v odpadových vodách po celej Európe. Percento užívateľov extázy v skupine od 15 do 64 rokov je najvyššie v Británii, Holandsku a Írsku.

Podrobná správa o užívaní
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: EMCDDA)

Kontrolu nad pervitínom prevzali gangy

Osobitnú pozornosť správa venuje aj problematike pervitínu. Jeho najväčším výrobcom je susedné Česko. Zatiaľ čo predtým sa ale produkcia drogy sústredila na malé variče a pervitín vznikal pre vlastnú alebo miestnu potrebu, v poslednom čase objem jeho výroby podľa správy rastie a zapojili sa do nej organizované zločinecké skupiny. Gangy ho potom distribuujú na domáci i zahraničný trh, predovšetkým do Nemecka, Rakúska, ale aj na Slovensko.

Podrobná správa o užívaní
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: EMCDDA)

Problémom sú aj tzv. legal highs

Stále väčší problém v Európe predstavujú tiež nové psychoaktívne látky z kategórie takzvaných legal highs. V súčasnosti európska agentúra monitoruje 560 takýchto látok. Len za minulý rok ich pribudlo 98. Tri pätiny týchto nových drog pritom tvoria takzvané syntetické kanabinoidy, teda látky, ktoré v mozgu pôsobia na rovnaké receptory ako THC, jedna z hlavných aktívnych zložiek konope. EMCDDA varuje, že tieto látky môžu byť zdraviu aj životu nebezpečné. "Mladí užívatelia môžu nevedomky zohrávať úlohu ľudských pokusných králikov u látok, ktorých potenciálne zdravotné riziká sú prevažne neznáme," stojí v správe. Veľká Británia nedávno vydala zákaz legal highs.

Rozdiely medzi západom a východom Európy

Minuloročné analýzy odpadových vôd v európskych mestách ukázali, že zatiaľ čo v západnej a južnej Európe sa konzumuje viac kokaínu, v strednej, východnej a severnej časti kontinentu sú zo stimulujúcich drog obľúbenejšie amfetamíny. Na Slovensku a v Česku zase "vyhrávajú" metamfetamíny.

Podrobná správa o užívaní
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: EMCDDA)

Polícia má plné ruky práce

Najčastejšie zachytenou drogou je v Európe v nadväznosti na počet užívateľov kanabis. Pripadajú na neho viac ako tri štvrtiny všetkých zachytení drog. Druhý v poradí je kokaín s desiatimi percentami. Pervitín polícia zo všetkých krajín Európy najčastejšie zabavovali vlani v Česku. Šesťdesiat percent všetkých zachytení drog v EÚ pritom vlani hlásili len dve krajiny: Španielsko a Británia.

Podrobná správa o užívaní
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: EMCDDA)

Najčastejším zabijakom je heroín

V roku 2014 sa proti predchádzajúcim rokom zvýšil aj počet úmrtí spojených s predávkovaním návykovými látkami, a to až na 6800. Najčastejším "zabijakom" bol heroín. Príčiny sú podľa EMCDDA nejasné, môžu ale súvisieť s lepšou dostupnosťou tejto drogy, jej vyššiu čistotou či starnutím jej používateľov. Liečbu závislosti na drogách podstúpilo v roku 2014 v Európskej únii, Nórsku a Turecku približne 1,5 milióna ľudí. EMCDDA vo svojej správe tiež upozornila na rastúci význam internetového obchodu s drogami.

Podrobná správa o užívaní
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: EMCDDA)

Viac o téme: Drogy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu