Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Otrasný zákrok stál dievčinu (†17) život: Zomrela pri zakázanom mrzačení genitálií

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

KÁHIRA - Egyptské úrady vyšetrujú prípad sedemnásťročnej dievčiny, ktorá zomrela na súkromnej klinike pri obriezke. Podľa ministerstva zdravotníctva sa prípad stal v provincii Suez a dievča skonalo v anestézii. Zástupca provinčných zdravotníckych úradov Latfí Abdas Samí povedal, že prax ženskej obriezky je v krajine zakázaná.

Odborníci varujú: Smrtiaca mäsožravá baktéria z pevností Daeš sa šíri s utečencami do Európy

Zákaz bol síce vyhlásený v roku 2008, ale ako uviedla agentúra AFP, obriezka sa v Egypte, najmä v jeho vidieckych oblastiach, stále hojne praktizuje. Vykonávajú ju moslimovia aj menšinoví kresťania.

Prípad zomrelej Majar Músovej sa stal v nedeľu, kedy zákrok podstúpila aj jej sestra. Úrady v pondelok kliniku zavreli a vypočúvajú jej vedenie. Podľa egyptských médií je dievčinina matka zdravotná sestra a otec v minulosti pracoval ako chirurg. Operáciu mala vykonať registrovaná lekárka.

Presný dôvod smrti určí pitva. Abdas Samí agentúre AP povedal, že možnou príčinou mohli byť komplikácie pri anestézii. Stanica Sky News Arabia vysielajúca v arabčine uviedla, že lekárka bola zatknutá a že možnou príčinou úmrtia bol omyl v dávke anestetík.

Aj keď od zákazu počet ženských obriezok v Egypte klesá, štatistiky z roku 2014 uviedli, že obriezkou prešlo 90 percent vydatých Egypťaniek vo veku od 15 do 45 rokov. Detský fond UNICEF uvádza, že na svete sa obriezke podrobilo 200 miliónov žien a že najčastejšie je vykonávaná v mnohých afrických krajinách, na Blízkom východe a v Ázii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu