Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nacisti prvýkrát použili na vraždenie Cyklón B: Insekticíd zabil tri milióny ľudí krutou smrťou

Vstupná brána do Osvienčimu. Zobraziť galériu (2)
Vstupná brána do Osvienčimu. (Zdroj: thinkstock)

OSVIENČIM/PRAHA - Granulát nasýtený kyanovodíkom, výrobok nemeckého koncernu IG Farben, bol pôvodne vyvinutý ako insekticíd. Do dejín však vstúpil ako jeden z najvražednejších nástrojov zvrátenej nemeckej politiky počas druhej svetovej vojny, ktorý pod obchodným názvom Cyklón B slúžil Nemecku k masovému vraždeniu vo vyhladzovacích táboroch. V sobotu 3. septembra uplynulo 75 rokov od prvého pokusu so smrtiacim plynom v nacistickom vyhladzovacom tábore v Osvienčime.

Asistentka monštra Goebbelsa prehovorila po 60 rokoch: Kúzlo nacistov a strach z budúcnosti

Pri prvom pokuse bolo v Osvienčime otrávených 600 sovietskych vojakov a 300 poľských väzňov. Plyn, pôvodne vo forme modrých guľôčok veľkosti hrášku nasypaných do utesnenej pivnice so zajatcami, vnikol ľuďom do pľúc a ochromil im centrum dýchania. Zomreli asi za 15 minút.

Nacisti našli spôsob, ako účinne a rýchlo likvidovať tisíce ľudí, náhodou. Cyklón B do Osvienčimu priniesla dezinfekčná firma, ktorú pozvali kvôli epidémii škvrnitého týfusu, na hubenie vší. Po prvom pokuse na ľuďoch v Osvienčime zrejme už v septembri 1941 zriadili prvú plynovú komoru, v ktorej boli zabíjaní vojnoví zajatci.

Cyklón B
Zobraziť galériu (2)
Cyklón B  (Zdroj: wikimedia/Palthrow)

O mesiac neskôr začala výstavba tábora v Osvienčime, ktorý otvorili v marci 1942 a kde postavili štyri veľké plynové komory, zamaskované ako sprchy. V tých mohlo byť denne zavraždených okolo 6000 ľudí. Od začiatku roka 1942 plynové komory inštalovali aj v ďalších nacistických vyhladzovacích táboroch, v Belzeku, Sobibore, Treblinke a Majdanku.

V plynových komorách potom do roku 1945 zahynuli takmer tri milióny ľudí, prevažne Židov. Koncom roku 1944 nacisti plynové komory a krematória zničili, pretože sa snažili pred postupujúcou Červenou armádou skryť stopy svojej vražednej mašinérie.

Viac o téme: OsvienčimAuschwitz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu