Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Majstrovo dielo bolo 30 rokov pod nástenkou!

Riaditeľka školy Viera Zavřelová je sadrovým reliéfom nadšená.
Riaditeľka školy Viera Zavřelová je sadrovým reliéfom nadšená.

BRATISLAVA - Samé náhody! Na schodišti ZŠ na Jesenského ulici odkryli technickí pracovníci Galérie mesta Bratislava starý sadrový reliéf s názvom Ježiš medzi deťmi. Jeho autorom je sochár Robert Kühmayer, ktorý sa pýši aj slávnou Kačacou fontánou na Šafárikovom námestí.

Vzácny sadrový reliéf vo veľkosti 3 x 1,5 metra vznikol približne pred storočím. Sochár Robert Kühmayer ho daroval Csákyho škole na vtedajšej Ružovej ulici. Zaujímavosťou je, že umelecké dielo nebolo vôbec zdokumentované. Existuje o ňom len zmienka v denníku Pressburger Zeitung z roku 1907, na základe ktorej ho Želmíra Grajciarová z Galérie mesta Bratislava vypátrala.

Počas bývalého režimu bolo dielo s náboženskou tematikou nežiaduce a na dlhé desaťročia ho zakryli školskou nástenkou. „Ani ja som nevedela, že tu máme takú vzácnosť, nikdy sme neboli cirkevnou školou,“ prezradila Viera Zavřelová, riaditeľka školy. Odkrytý sadrový reliéf je teraz ešte poškodený a zaprášený. Po oprave bude súčasťou pripravovanej výstavy o sochárovi Kühmayerovi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu