Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Neverili by ste, aký existuje účinný prostriedok na bolesť: Štúdia tvrdí, že treba mať TOTO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

RÍM - Dobrovoľníci, ktorí pri vedeckom experimente dlhší čas vydržali bez problémov nepríjemnú situáciu, sa mohli pochváliť vyšším počtom priateľských vzťahov. Priatelia nám totiž pomáhajú znášať bolesť a bojovať proti depresii. Sú akýmsi druhom prírodného morfínu. Aj keď k takému záveru môžeme dospieť na základe skúseností, má to aj svoje vedecké zdôvodnenie, píše denník Corriere della Sera.

Štúdia priniesla prekvapivé výsledky: Až 44 % moslimov v Európe má fundamentalistické názory

Ak sme obklopení blízkymi osobami, s ktorými nás viaže silný citový vzťah, stimuluje to na mozgovej úrovni produkciu endorfínov, látok, ktoré bývajú označované ako hormón šťastia a ktoré regulujú náladu a účinkujú ako prirodzené prostriedky proti bolesti. Experimentálne to potvrdil tím vedcov vedený Katerinou Johnsonovou z Oxfordskej univerzity, ktorý zverejnil výsledky svojej práce na stránkach časopisu Scientific Reports.

Pri tomto experimente vedci vyzvali niekoľko dobrovoľníkov, aby vyplnili dotazník týkajúci sa ich sociálnych vzťahov (počet priateľov a početnosť stretávania s nimi) a ďalších otázok životného štýlu. Potom vykonali test bolesti, ktorý spočíval v tom, že pokusné osoby mali vydržať čo najdlhšie v nepríjemnej a bolestivej pozícii. Ukázalo sa, že tí, ktorí vydržali dlhšie, mali viac priateľov.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Bolo by zaujímavé zistiť, prečo majú niektorí ľudia viac priateľov ako iní, a analyzovať prípadné neurobiologické mechanizmy, ktoré sa na tom podieľajú. Aj ďalšie štúdie potvrdzujú, že množstvo a kvalita sociálnych vzťahov ovplyvňujú fyzické a duševné zdravie človeka a môžu byť určujúcim faktorom toho, ako dlho žijeme," uvádza Johnsonová.

"Výsledky nášho experimentu sú zaujímavé aj z toho dôvodu, že nedávny výskum naznačuje, že vyplavovanie endorfínov môže byť narušené chorobami, ako je depresia. To môže vysvetľovať, prečo osoby s depresiami majú často sociálne obmedzený život," dodáva Johnsonová.

Viac o téme: PriateľstvoPriatelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu