Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Napätie stúpa: FOTO Britské stíhačky vyhnali ruské lietadlá z priestoru nad Baltikom

Ruský IL-76 sleduje britská stíhačka. Zobraziť galériu (3)
Ruský IL-76 sleduje britská stíhačka. (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Stíhačky Britského kráľovského letectva prvýkrát odpovedali na "akt ruskej agresie" po tom, čo sa minulý mesiac zapojili do misie Baltic Air Policing. Stíhačky vo štvrtok vzlietli zo základne Amari v Estónsku, aby bránili vzdušný priestor pred tromi ruskými dopravnými lietadlami, ktoré nereagovali a nezaslali svoj identifikačný kód.

Veľký deň Spojencov, raketový štít ochraňujúci aj Slovensko spustený: VIDEO Rusko sľubuje pomstu!

Ruské lietadlá AN-26 Curl, AN-12 Cub a IL-76 Candid sa po tom, čo sa nad nimi začali vznášať stíhačky Typhoon, sami vzdialili. Incident sa zaobišiel bez stretu oboch strán. "Je to ďalší príklad toho, aká dôležitá je účasť Spojeného kráľovstva na misii Baltic Air Policing. Boli sme schopní okamžite reagovať na tento akt ruskej agresie - preukázať náš záväzok ku kolektívnej obrane NATO," uviedol britský minister obrany Michael Fallon.

Štyri stíhačky RAF sa pripojili v apríli na základe štvormesačnej rotácie k misii zameranej na stráženie vzdušného priestoru nad tromi pobaltskými štátmi, Estónskom, Lotyšskom Litvou, v rámci aliančného systému integrovanej protivzdušnej obrany.

Jedným z narušiteľov bol aj ruský An-26 Curl.
Zobraziť galériu (3)
Jedným z narušiteľov bol aj ruský An-26 Curl.  (Zdroj: profimedia.sk)

Jeden z britských pilotov pre portál MailOnline prezradil, že všetko prebehlo podľa plánov. Od rýchleho nasadenia stíhačiek, cez využívanie moderných senzorov až po podporu odborníkov zo zeme, ktoré sa zaslúžili o učebnicové zahnanie troch lietadiel.

"Opäť raz sme ukázali svoju schopnosť zabezpečiť oblohu v blízkosti pobaltských štátov a preukázali jednotu medzi Royal Air Force, Estónskom a NATO, ktorá umožnila, aby táto obranná reakcia prebehla tak úspešne. Budeme pokračovať v pohotovostnom režime 24/7 pri zabezpečovaní pobaltského neba," nechal sa počuť veliteľ Gordon Melville.

Rusom prekáža vojenské cvičenie NATO v Gruzínsku

Správa o narušení vzdušného priestoru prichádza krátko po tom, čo sa tento týždeň približne 1300 amerických, britských a gruzínskych vojakov zúčastňuje na spoločných manévroch v Gruzínsku, ktoré majú pripraviť tamojšie jednotky na pôsobenie v rámci Síl rýchlej reakcie NATO.

Prvé takéto manévre sa konali v Gruzínsku vlani a tentokrát na nich majú byť nasadené aj americké tanky typu Abrams a bojové vozidlá Bradley.

Na spoločnom vojenskom cvičení
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo minulý týždeň nad aktivitami NATO v tejto bývalej Sovietskej republike nevôľu. Označilo ich za "provokatívny krok" snažiaci sa o destabilizáciu celého regiónu a USA obvinilo, že len využíva  "revanšistické túžby Tbilisi". Gruzínsko následne kontrovalo vyjadrením, že za výrazne provokatívnejšiu považuje práve ruskú podporu gruzínskych separatistických oblastí Abcházsko a Južné Osetsko.

Viac o téme: LietadloStíhačkaRuskoEstónskoTyphoonRAP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu