Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Maďarský štátny tajomník: Budeme bojovať za zrušenie Benešových dekrétov

Edvard Beneš
Edvard Beneš (Zdroj: Profimedia)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko bude bojovať za zrušenie Benešových dekrétov, povedal dnes podľa agentúry MTI štátny tajomník úradu vlády zodpovedný za národnú politiku Árpád Potápi v maďarskom meste Bonyhád v Tolnianskej župe pri príležitosti 70. výročia výmeny obyvateľstva medzi Československom a Maďarskom.

"Všetkými silami budeme bojovať za zrušenie Benešových dekrétov, ktoré hovoria o zbavení práv maďarstva žijúceho na Felvidéku. Spomienka na obete vysťahovania nás zaväzuje, aby sme plameň spolupatričnosti maďarského národa odovzdali ďalším generáciám," povedal štátny tajomník.

Felvidék je maďarský termín pre tzv. Hornú zem - historické pomenovanie časti Rakúsko-Uhorska, zhodujúcej sa s územím dnešného Slovenska. Potápi podotkol, že Maďari žijúci na území vtedajšieho Československa museli pretrpieť najťažšie krivdy po druhej svetovej vojne. "Stratili domovinu na vlastnej rodnej zemi a stali sa obeťami diabolského plánu, ktorý hľadal vinníkov medzi nevinnými," dodal s poznámkou, že v rámci príslušnej dohody prišlo v období rokov 1947-1948 do Maďarska 23.000 maďarských rodín - takmer 100.000 ľudí. Spolu s tými, ktorí z Československa ušli medzi rokmi 1945 až 1949, bolo takmer 150.000 Maďarov nútených opustiť svoju rodnú zem.

Dvojstranná dohoda medzi ČSR a Maďarskom o výmene obyvateľstva, ktorú podpísali 27. februára 1946, súvisela s dekrétmi československého prezidenta Edvarda Beneša týkajúcich sa riešenia otázky Nemcov a Maďarov žijúcich v ČSR. Maďari, ktorí udalosti z roku 1947 sami zažili, hovoria o násilnom vysťahovaní a odmietajú výraz výmena obyvateľstva.

Viac o téme: Edvard BenešÁrpád Potápi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu