Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľký deň pre pápeža Františka: Začal novú éru Vatikánu, prevratné činy a názory

František je fanúšikom moderných technológií a sociálnych sietí Zobraziť galériu (4)
František je fanúšikom moderných technológií a sociálnych sietí (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Pápež František si v piatok vo Vatikáne prebral cenu Karola Veľkého, jedno z najprestížnejších európskych ocenení, ktoré v minulosti získal napríklad aj bývalý český prezident Václav Havel. Slávnostného aktu v Apoštolskom paláci sa zúčastní aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a vrcholní predstavitelia európskych inštitúcií. Pri tejto príležitosti si prečítajte vizitku pápeža.

Pápež František bol na čelo katolíckej cirkvi zvolený 13. marca 2013, inauguračnú omšu odslúžil o šesť dní neskôr. Voľba argentínskeho jezuitu Jorgeho Maria Bergoglia, ako znie jeho civilné meno, bola prekvapivá a v niekoľkých smeroch historická. Stal sa prvým pápežom z amerického kontinentu, prvým jezuitom na čele cirkvi a prvým s menom František. Neeurópskeho pápeža mala cirkev naposledy v ôsmom storočí. Meno František prijal na počeesť Františka z Assisi. 

Veľký deň pre pápeža
Zobraziť galériu (4)

František borí mnohé tabu a jeho nástupom do funkcie začala vo Vatikáne nová éra. Pokorným a spontánnym správaním sa snaží obnoviť dôveru v rímskokatolícku cirkev. Za tri roky svojho pôsobenia obracia pozornosť na ľudí na okraji spoločnosti - chudobných, sociálne a zdravotne znevýhodnených občanov, ale aj na obete zločinov a násilia. Často sa obracia i na neveriacich a príslušníkov iných cirkví, nadväzuje kontakty s obyčajnými ľuďmi a jeho usmievavá tvár je podľa väčšinového názoru symbolom novej, menej dogmatickej a otvorenejšej podoby katolíckej cirkvi. 

Veľký deň pre pápeža
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Zastáva sa taktiež homosexuálov, ktorí by mali byť rešpektovaní. Zároveň ale prehlasuje, že nie sú "absolútne žiadne dôvody" pre to, aby sa registrované partnerstvá dávali na rovnakú úroveň ako heterosexuálne zväzky. Ohľadom horúcej témy antikoncepcie pápež zdôrazňuje, že rozhodnutie párov by sa malo riadiť svedomím jednotlivca a nie dogmatickými pravidlami. 

Rodičia malej Gianny žiaria
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Kristen Marie)

Bergoglio sa narodil 17. decembra 1936 v Buenos Aires talianskym imigrantom. Vyštudoval chemicko-priemyselnú strednú školu, ako 21-ročný vstúpil do jezuitského rádu. Skončil filozofiu a teológiu. Za kňaza ho vysvätili v roku 1969, biskupom sa stal v roku 1992 a kardinálom bol menovaný vo februári 2001. No a o dvanásť rokov neskôr sa stal najvyššou hlavou rímskokatolíckej cirkvi. 

Viac o téme: VatikánPápež františek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu