Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bývalý šéfredaktor, na ktorého včera strieľali si posedí v base: Súd vyriekol verdikt

Can Dündar
Can Dündar (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Bývalého šéfredaktora Cana Dündara a reportéra Erdema Güla z tureckého denníka Cumhuriyet (Republika) uznal včera súd v Istanbule za vinných v prípade vyzradenia štátneho tajomstva, informujú svetové médiá.

Dündar dostal trest odňatia slobody na päť rokov a desať mesiacov a Gül na päť rokov. Novinári sa voči rozsudku pravdepodobne odvolajú. Dündar sa pritom včera niekoľko hodín pred prečítaním verdiktu stal terčom útoku nemenovaného strelca, ktorý na novinára začal strieľať priamo pred budovou súdu v Istanbule, kde sa konalo pojednávanie.

Can Dündar neutrpel podľa vyjadrenia svedkov a obhajcu zranenia. Útočníka, ktorý vystrelil najmenej tri guľky, okamžite zadržali. Pacifikovala ho Dündarova manželka a jeho právnik. Pri zatýkaní nekládol odpor. Dündar a Gül čelili v tomto súdnom procese až doživotnému trestu odňatia slobody za vlaňajšie zverejnenie správy o údajnom prevoze zbraní sýrskym povstalcom autami patriacimi tureckej vláde. Dvojica novinárov bola obvinená z prezradenia štátneho tajomstva a pokusu o zosadenie vlády.

Proti rozsudku sa už niektorí búria

Ako informovala agentúra DPA, CPJ vo svojom vyhlásení podpísanom výkonným riaditeľom Joelom Simonom konštatuje, že "dnes boli odsúdení významní tureckí novinári, ale tým, kto bol dnes naozaj súdený, bol turecký trestný systém, ktorý sa dopustil hrubej chyby".

Dündar a Gül čelili v tomto súdnom procese až doživotnému trestu odňatia slobody za vlaňajšie zverejnenie správy o údajnom prevoze zbraní sýrskym povstalcom autami patriacimi tureckej vláde. Dvojica novinárov bola obvinená z prezradenia štátneho tajomstva a pokusu o zosadenie vlády.

Dündar sa pritom dnes niekoľko hodín pred prečítaním verdiktu stal terčom útoku nemenovaného strelca, ktorý na novinára začal strieľať priamo pred budovou súdu v Istanbule, kde sa konalo pojednávanie. Can Dündar neutrpel podľa vyjadrenia svedkov a obhajcu zranenia. Útočníka, ktorý vystrelil najmenej tri guľky, okamžite zadržali. Pacifikovala ho Dündarova manželka a jeho právnik. Pri zatýkaní nekládol odpor.

Viac o téme: OdsúdenieCan Dündar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu