Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vynálezca, ktorý pred 50 rokmi zmenil prístup k bohatstvu: Za slávny kód nedostal ani cent!

James Goodfellow Zobraziť galériu (2)
James Goodfellow (Zdroj: Twitter/The Guardian)

GLASGOW - Presne pred 50 rokmi prišiel James Goodfellow so zaujímavou myšlienkou, za ktorú síce dostal ocenenie a čestný titul, ale nikdy nie peniaze. Paradoxne, jeho technológia je dnes nevyhnutnou súčasťou finančných operácií.

Goodfellow pred 50 rokmi vymyslel technológiu PIN kódov, vďaka ktorej dnes uskutočňujeme napríklad výbery peňazí z bankomatov. Glasgowčan pracoval ako inžinier, keď dostal v roku 1960 prevratný nápad. Banky vtedy hľadali spôsob, ako umožniť zákazníkom vyberať peniaze mimo otváraciu dobu a uvažovali o využití biometrických údajov, napríklad odtlačku prsta. Goodfellow dostal jednoduchší nápad – navrhol, že by sa dali realizovať výbery z automatov pomocou kódovanej karty a šéfovia bánk boli nadšení, uviedol Mirror.

Vynález, ktorý všetci používame, slávi 110 rokov: Slovák z Liptova spôsobil svetovú revolúciu

Vynález bol patentovaný 2. mája 1966 a čoskoro sa stal dostupný pre ľudí po celom svete. Hoci Goodfellow získal uznanie, PIN kód mu bohatstvo nepriniesol. Talentovaný vynálezca neskôr pracoval ako testovač počítačového vybavenia pre spoločnosť IBM a nikdy si nerobil dodatočné nároky na odmenu. Napriek tomu je muž, ktorý dodnes žije v anglickom meste Paisley, na seba hrdý. Dostal sa do siene slávy Harvardovej univerzity a je držiteľom prestížneho britského vyznamenania OBE (Order of the British Empire). Pri srdci ho hreje fakt, že je na zozname ľudí, na ktorých ľudstvo nikdy nezabudne.

Vynálezca, ktorý pred 50
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

...

Viac o téme: VynálezcaPIN kódJames Goodfellow
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu