Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najväčšie letecké nešťastie v dejinách: Osudné udalosti pripravili o život 600 obetí

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube)

TENERIFE - 583 mŕtvych. Presne toľko životov si vyžiadala najväčšia letecká katastrofa v dejinách ľudstva. Vôbec však k tomu nemuselo prísť. Nešťastná zhoda okolností a ľudskej nepozornosti zapríčinila, že osudný deň si ľudstvo zapamätá naveky.

27. marec 1977 je čierny deň svetového letectva. V tento dátum prišlo pri zrážke dvoch lietadiel na letisku Los Rodeos na Tenerife o život takmer 600 ľudí. Zrazili sa dve lietadlá typu boeing 747 spoločností KLM a Pan Am. Boeing KLM sa snažil vzlietnuť, pričom si piloti nevšimli stroj na dráhe spoločnosti Pan Am. Piloti štartujúceho lietadla nemali pritom povolenie na vzlietnutie. Všetci pasažieri na palube lietadla KLM zahynuli. Zachránilo sa iba 61 z 396 pasažierov na palube Pan Am.

Kto nesie vinu na tomto incidente? Ide o kaskádu nehôd, nedorozumení, ale aj nezodpovednosti. Všetko sa začalo výbuchom bomby na letisku Las Palmas na Kanárskych ostrovoch. Pre hrozbu z druhej bomby boli lety presmerované na vedľajšie letisko na Tenerife. Lietadlo Pan Am, ktoré smerovalo  do Las Palmas presmerovali na Tenerife. Pristálo tam ako posledné. Na letisku sa tak ocitlo veľké množstvo lietadiel. V ten deň, nedeľu, navyše boli na letovej veži iba dvaja dispečeri, ktorí na taký nápor neboli pripravení.

Najväčšie letecké nešťastie v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

V okamihu, keď sa lietadlo KLM snažilo vzlietnuť bez povolenia sa na dráhe nahromadila hustá hmla. Tá komplikovala všetkým zainteresovaným dobrý výhľad. Dispečeri obidve lietadlá, ktoré sa nachádzali na opačnej strane dráhy, navyše vôbec nevideli. Keď sa lietadlo KLM už rozbiehalo, uvideli piloti pred sebou obrysy stroja Pan Am. Keďže boli vo vysokej rýchlosti, stroj nemohol zastaviť. Jedinou možnosťou bolo zrýchliť a vzlietnuť. To sa už ale nepodarilo. Boeing vpálil do lietadla, ktorému zdemoloval hornú časť paluby. Ešteže sa podarilo aspoň 61 ľuďom podarilo vyskákať zo stojaceho vraku.

Pozrite si celý dokument o tomto nešťastí

Viac o téme: LietadloLetecké nešťastieTenerife
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu