Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kontroverzné závery novej vedeckej štúdie: Toto hrozí, keď sa zvýši vek odchodu do dôchodku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MELBOURNE - S viacročnými skúsenosťami stúpajú aj platové nároky či túžba po kariérnom raste. Vedci však tvrdia, že tieto túžby môžu mať jeden podstatný háčik. Vysvetlenie vyplýva zo záverov novej vedeckej štúdie.

Ľudia v strednom a staršom veku by podľa vedcov mali pracovať len na čiastočný úväzok. Dôvodom je flexibilita a zachovanie ich kognitívnych schopností. Podľa novej štúdie je pre ľudí nad 40 rokov ideálne, ak pracujú len tri dni v týždni.

Pripravte sa na najhoršie: Nový dôchodkový systém je postrachom pre mladých Slovákov

Vedci tvrdia, že kognitívny výkon ľudí stredného veku sa zlepšil, keď pracovali iba 25 hodín týždenne. Ak však pracovali dlhšie, ich výkon sa znížil, boli vystresovaní a unavení. Tí, ktorí pracovali 55 hodín týždenne, boli na tom horšie ako nezamestnaní a dôchodcovia.

„Mnohé krajiny sa chystajú zvýšiť vek odchodu do dôchodku. Znamená to, že v neskoršej etape života bude pokračovať v práci viac ľudí,“ povedal Colin McKenzie z Keio University, jeden z troch vedúcich autorov štúdie. Miera intelektuálnej stimulácie však podľa neho môže závisieť od počtu odpracovaných hodín. Práca je totiž dvojsečný meč – hoci stimuluje mozgovú aktivitu, dlhá pracovná doba môže spôsobiť únavu a stres, ktoré kognitívnym schopnostiam škodia. Riešením by mohla byť práca na čiastočný úväzok. Výskum zverejnil Melbourne InstituteIndependent.

Kontroverzné závery novej vedeckej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: PrácaDôchodokPracovný čas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu