Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci si posvietili na najznámejšiu poveru o splne mesiaca: Stáročnú pravdu odhalili deti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

OTTAWA - Stáva sa vám, že pri splne mesiaca nemôžete spať? Vedci sa podujali na zaujímavý výskum. Rozhodli sa zistiť, či sú ľudové povery pravdivé. Má na nás luna naozaj taký vplyv, ako ľudia veria?

O splne mesiaca medzi ľuďmi už po stáročia kolujú rozličné mýty. Predstava, že fázy mesiaca majú vplyv na ľudský spánok, siaha až do staroveku. Mesiac v splne má vraj schopnosť prebúdzať temné sily, spôsobovať prírodné katastrofy či narúšať spánok. Práve posledný z menovaných lunárnych účinkov bol predmetom vedeckého experimentu.

Vedci do svojej novej štúdie, ktorej zámerom bolo zistiť, či má spln mesiaca vplyv na detskú hyperaktivitu, zapojili detí z 12 krajín, informoval portál Livescience.com. Výskumníci chceli overiť, či sú deti pri splne mesiaca, ako hovorí povera, naozaj hyperaktívnejšie.

Rodičia detí do výskumu nezasahovali

Podľa kanadských vedcov z The Children's Hospital of Eastern Ontario (CHEO) však zrejme ide iba o mýtus a fázy mesiaca nijako nesúvisia s dĺžkou detského spánku. Vedci do štúdie zapojili až 5 800 detí vo veku 9 rokov. Do výskumu na rozdiel od predchádzajúcich štúdií nezasahovali rodičia, ale informácie o kvalite spánku pochádzali iba od samotných detí, ktoré mali na sebe počas výskumu akcelerometre monitorujúce priebeh ich spánku a aktivity.

Ukázalo sa, že spln mesiaca nemal na deti žiadny mimoriadny vplyv. Rozdiely v dĺžke trvania spánku boli iba päťminútové, čo však podľa odborníkov ešte neznamená, že mesačný cyklus nemôže mať na určité skupiny ľudí nejaký vplyv. Zdá sa však, že sugestívny mesiac v splne mení kvalitu ľudského spánku len minimálne.

Vedci si posvietili na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: HyperaktivitaSpln mesiaca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu