Repkový olej je rastlinným olejom, ktorý u nás nie je dostatočne oceňovaný. Preto uvádzame niekoľko dôvodov, prečo je práve repkový olej tým najvhodnejším olejom v rámci každodennej stravy.
Vzácne esenciálne mastné kyseliny
Repkový olej má najvýhodnejšie zloženie mastných kyselín zo všetkých rastlinných olejov1. Ich najhodnotnejšiu skupinu predstavujú Omega – 3 a Omega – 6 mastné kyseliny2 (ich pozitívny efekt je badateľný pri dennej konzumácii 2g ALA a 10g LA). Ľudské telo si ich však nedokáže vytvoriť samo a preto je potrebné, aby boli prijímané formou stravy. Ich zdrojom môžu byť napríklad čerstvé morské ryby, avšak tie nie sú v našom jedálničku zastúpené dostatočne. Dôležité je, že vhodným riešením je zaradenie repkového oleja do našej stravy a to preto, že je dokonalým zdrojom vzácnych esenciálnych mastných kyselín3.
Do teplej i studenej kuchyne
Repkový olej by sme teda jednoznačne mali zaradiť do nášho jedálnička. Veľkým pozitívom je, že má veľmi široké použitie. Za studena lisovaný repkový olej je vhodný tak do šalátov a zálievok, ako i nátierok, či pomazánok. Má neutrálnu príchuť i vôňu a preto necháva vyniknúť prirodzenú chuť jedál. Naviac je vhodný aj ako doplnok stravy tehotných žien a detí. Vďaka vysokému bodu zadymenia (až 242°C)4 je rafinovaný repkový olej dokonalým olejom na vyprážanie, pečenie, či inú úpravu jedla pri vysokej teplote.
Univerzálny tuk
Repkový olej obsahuje vitamín E, ktorý pomáha pri ochrane buniek pred oxidačným stresom a vitamín K, ktorá má vplyv na správnu zrážanlivosť krvi. Repkový olej je univerzálny - môžete ho použiť v prírodnej domácej kozmetike a pritom je vhodný na prípravu všetkých druhov jedál. Je zároveň skvelým zdrojom esenciálnych mastných kyselín, či vitamínov.
1. Prof. dr hab. Jan Krzymański, Chemické zloženie repkového oleja v porovnaní s inými rastlinnými olejmi, [In:] Repkový olej – Nová surovina, nová pravda, PSPO, Varšava 2009.
2. Tiež.
3. Tiež.