Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Viete, prečo sa na svete rodia dve pohlavia? Vedci to už tušia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW HAVEN - Príroda to vraj zariadila tak, aby sa na svete rodil rovnaký počet žien a mužov. Ľudia sa však od nepamäti snažili pohlavie svojich detí vytušiť vopred alebo ho dokonca ovplyvniť. Podľa vedcov by to teoreticky mohlo byť realitou.

Ľudský genóm obsahuje podľa vedcov pozostatky prastarých vírusov a niektoré z nich môžu hrať dôležitú úlohu pri určovaní pohlavia dieťaťa. Výskumníci z Yalovej univerzity potvrdili, že aktívna forma rovnakého prastarého vírusu, ktorý v minulosti podnietil vznik druhého pohlavia, bola nájdená aj v nádoroch a neurónoch.

Pikoška z Indie: Otecko bol presvedčený, že je tehotný... divný nápad, ako na to prišiel!

Spomínaný vírus sa v genóme cicavcov objavil zhruba pred 1,5 miliónom rokov.  Nachádza sa aj na chromozóme X, ale je neaktívny. Ak by tomu bolo naopak, na svete by sa nerodil rovnaký počet žien a mužov, ale dvakrát viac žien. Vírus ako tento môže podľa vedcov riadiť ľudskú evolúciu.

Viete, prečo sa na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zaujímavý mechanizmus modifikácie vírusu by mohol byť využitý pri skúmaní zastavenia šírenia rakoviny, myslia si vedci. Mechanizmus, ktorý spôsobuje vypnutie vírusu na chromozóme X, je pre vedcov záhadou. Zároveň ich fascinuje to, že vírus starý možno desiatky miliónov rokov mohol prispieť k formovaniu dvoch rozdielnych pohlaví u cicavcov. 

Viete, prečo sa na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: BaktériaPohlavie dieťaťa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu