Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Neuveriteľné kuriozity zo zvieracej ríše: Sú to feťáci, pijani a šialenci!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERLÍN - Soby radi žerú muchotrávky, klokany milujú makové semienka a mačiaky nepohrdnú jedným alebo dvoma koktailmi. Ako sa ukazuje, alkohol a ďalšie drogy nie sú len výsadou ľudí, ale ich konzumácia je značne rozšírená aj vo zvieracej ríši, napísal spravodajský server Deutsche Welle.

O ľuďoch je známe, že radi siahnu po poháriku alkoholu alebo nejakej omamnej látke, aby unikli monotónnosti každodenného života. A to isté platí pre množstvo zvierat, ktoré si pravidelne doprajú hlt niečoho ostrejšieho, alebo drogy, ako sú napríklad opiáty. "Niektoré zvieratá sú feťáci, iní pijani," hovorí biológ Mario Ludwig. Tento nemecký vedec, zoológ a propagátor prírody sa špecializuje na hľadanie svojráznejších a menej známych javov zvieracej ríše, ktoré potom ako spisovateľ popularizuje. Napísal o nich dve desiatky kníh, medzi ktorými sú napríklad Neuveriteľné historky zo sveta zvierat. 

Tento muž vás presvedčí o nadľudských schopnostiach: Rozumie reči zvierat! 

Soby milujú muchotrávky červené, ktoré obsahujú halucinogény. A v čase, keď sa končia jedlo, sa už nad ním uvoľnene vlnia a kývajú. Aj v Tasmánii sú u niektorých zvierat drogy veľkým hitom. Klokany pravidelne organizujú výpravy na pole ópiového maku, žerú makovice a nechávajú sa omámiť morfínom, ktorý obsahujú. Potom naokolo pobehujú v kruhoch ako šialení. 

Neuveriteľné kuriozity zo zvieracej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nič však neprekoná delfínov skákavých. "Tí využívajú ako rekreačnú drogu iné zviera - štvorzubca," uviedol Ludwig. Tieto ryby zrejme delfínom chutia rovnako ako Japoncom, ktorí ich upravené konzumujú pod označením fugu. Telo štvorzubca totiž obsahuje silný nervový jed tetradoxín. Delfíny boli nafilmované, ako prenasledujú štvorzubcov a podávajú si ho dookola podobne, ako milovníci trávy jointa. Z nejakého dôvodu sa ale zdá, že sa tejto kratochvíle zúčastňujú len mladé samce. 

Neuveriteľné kuriozity zo zvieracej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

U mnohých zvierat bola pozorovaná konzumácia alkoholu v podobe kvaseného ovocia a bobuľovín. Ale ježkovia v Británii majú iný závažný alkoholový problém. Dôvodom je, že britskí záhradníci do záhrad rozmiestňujú takzvané pivné pasce, aby ochránili svoje kvety a zeleninu pred slimákmi. Lenže slimáci sú najobľúbenejšou potravou ježkov, ktorí organizujú nájazdy na nádobky s pivom obsahujúce zmes slimákov a zlatistého moku. Potom sú zvyčajne tak opití, že zaspia rovno tam, kde sú, bez ohľadu na to, či sú chránení pred predátormi alebo nie. 

Neuveriteľné kuriozity zo zvieracej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ešte menšie zábrany, pokiaľ ide o alkohol, ale majú mačiaky žijúce v Karibskom mori na súostroví Svätý Krištof a Nevis. Tí sa neobťažujú zbieraním kvasiaceho ovocia alebo hľadaním nejakých pivných pascí. "Jednoducho vypijú turistom koktaily a potom sa zvalia priamo na pláži," dodáva Ludwig. 

Viac o téme: AlkoholZvieraDrogyKuriozita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu