Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vedci objavili kľúč k tajomstvu reči zvierat: Vedia, o čom sa najviac hádajú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

TEL AVIV - Vedci veria, že dokážu nájsť kľúč k reči zvierat. Podarilo sa im vytvoriť algoritmus, ktorý možno poodhalí jedno z najväčších tajomstiev zvieracej ríše. Chcete vedieť, o čom sa zvieratá stále hádajú? Čítajte ďalej.

Vedci, ktorí sa zaoberajú výskumom druhu netopiera kaloň egyptský tvrdia, že našli spôsob, ako zistiť, o čom sa netopiere hádajú. Dokonca dokážu predvídať, k čomu hádka povedie, uvádza Theguardian.com.

Haluzná straka: Češka ju vozí na aute a potom zažije prekvapenie!

„Globálnou úlohou je pochopiť pôvod ľudskej reči. Na to potrebujeme študovať komunikáciu zvierat,“ objasnil Yossi Yovel, spoluautor výskumu z Univerzity v Tel Avive v Izraeli. Vedcov zaujíma, koľko informácií sú si schopné zvieratá navzájom odovzdať.

„Kaloň egyptský je veľmi sociálny druh. Jeho výkriky, ktoré ľudské ucho sotva počuje, znejú agresívne. Netopiere na seba v podstate kričia,“ ozrejmil Yovel. Ich komunikáciu možno dekódovať pomocou strojového algoritmu, ktorý bol pôvodne použitý na rozoznávanie ľudského hlasu. Jednotlivé opakujúce sa zvukové prejavy sú kategorizované do vzorcov a potom premietané do vzájomných vzťahov.

Osobné vzťahy

Tím vedcov nahrával zvuky 22 netopierov 75 dní vkuse. Netopiere boli držané v dvoch samostatných klietkach a roztržky, ktoré medzi nimi vznikali, sa týkali najmä spánku, jedla, dominantného správania a nežiaducich pokusov o párenie.

Algoritmus na analýzu komunikácie nie je dokonalý, ale dokáže s viac ako 60-percentnou pravdepodobnosťou určiť, kedy sa zvieratá hádajú a kedy spolu normálne komunikujú. Technika na lúštenie signálov netopierov by mohla byť podľa výskumníkov využitá aj pri komunikácii medzi inými druhmi zvierat. Každodenné informácie, ktoré si netopiere odovzdávajú, často obsahujú adresné  a konkrétne správy a veľakrát súvisia s interakciou medzi dvomi jedincami, nie celým spoločenstvom, uviedli vedci v magazíne Scientific Reports.

Vedci objavili kľúč k
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: NetopierReč zvierat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu