Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Nepriestrelná diéta vám má pomôcť zázračne schudnúť: Lepší pracovník aj milenec vďaka tomuto?!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LOS ANGELES - Môže nám káva pomôcť zhodiť prebytočné kilogramy a zlepšiť intelektuálnu výkonnosť? Také sú totiž údajné prednosti novej diéty, ktorá je v USA čoraz populárnejšia. Lekári na to ale pozerajú trochu skepticky. Diéta nazývaná Bulletproof diét stimuluje mozog a dodáva energiu, vďaka ktorej sa stávate lepším pracovníkom, lepším rodičom, lepším milencom a vôbec lepšou osobou, sľubuje jej vynálezca Dave Asprey.

Jeho magický nápoj Bulletproof Coffee sa skladá z kávy bez mykotoxínov (škodlivých látok produkovaných najmä plesňami, teda mikroskopickými vláknitými hubami) doplnené lyžičkou masla a niekoľkými kvapkami čistého oleja bez triglyceridov. "Vypijete to ráno a vzápätí dlhý čas necítíte potrebu jesť. Mozog dostal energiu, ktorá nepochádza z cukru, zaženie to vlčí hlad a vy sa cítite voľne. Navyše strácate kilogramy, pretože váš metabolizmus funguje, ale medzi hlavnými jedlami nemáte chuť maškrtiť," vysvetľuje Asprey. 

Nepriestrelná diéta vám má
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nápad na túto diétu dostal v roku 2004 počas cesty do Tibetu. Kvôli veľkej nadmorskej výške sa cítil vyčerpaný, ale len dovtedy, než ochutnal čaj s maslom vyrobeným z mlieka jaka. Účinok nápoja na neho urobil veľký dojem a chcel ho prispôsobiť západným zvyklostiam. V Spojených štátoch, kde je tretina obyvateľov obéznych, sa diéta Bulletproof stala veľmi populárnou. Prijali ju aj športovci a stúpenci takzvaného biohackingu, čo je hnutie, ktoré kombinuje biológiu, technológiu a stravu s cieľom zlepšiť fyzické a duševné schopnosti. Niektoré celebrity si diétu nevedia vynachváliť, napríklad herečka Shailene Woodleyová či humorista Jimmy Fallon. 

Muž sa rozhodol pre šialenú diétu: Hazard so zdravím, celý rok na jedinej potravine

Experti na výživu sú ale skôr skeptickí. "Táto diéta môže fungovať ako ktorýkoľvek iný režim, ktorý vylúči zo stravy veľa druho potravín," poznamenala nutričná poradkyňa losangeleskej nemocnice UCLA Amy Schnabelová. Problém odborníci vidia aj v tom, že Bulletproof neráta s raňajkami, ktoré považujú na najvýznamnejšie jedlo dňa. Na raňajky odporúčajú cereálie alebo chlieb, vajcia alebo mliečne výrobky kvôli proteínom a ovocie pre jeho obsah vlákniny a vitamínov, ako aj kávu alebo čaj. Teín a kofeín sú stimulanty s niektorými diuretickými vlastnostami. "Ak si však myslíte, že sa vďaka šálke tohto nápoja budete cítiť dobre a bude vám to dobre myslieť, je to pravdepodobne vďaka placebo efektu," upozornila Schnabelová. 

Nepriestrelná diéta vám má
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Britská dietetická asociácia tento rok umiestnila diétu Bulletproof na zoznam desiatich najobľúbenejších diét celebrít, ktorým sa treba vyhnúť. Diéta podľa nej spočíva na princípe klasifikácie potravín v rozpore s odporúčaniami zdravotníkov a jej účinnosť nebola preukázaná. Káva s maslom a olejom sa aj napriek tomu stala malým dietetickým impériom. Prvá predajňa bola otvorená v Kalifornii v meste Santa Monica. Na internete sa dá kúpiť celá rada produktov spojených viac či menej s touto diétou, hlavne kapsule s už hotovým nápojom.

Viac o téme: DiétaBulletproof diet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu