Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Študentka (20) o drsnom osude utečencov: Snažíme sa ich odradiť, ale nedajú si povedať!

Utečenci sa vydávajú na cestu do Európy aj napriek tomu, že vedia, že na mori môžu prísť o život Zobraziť galériu (5)
Utečenci sa vydávajú na cestu do Európy aj napriek tomu, že vedia, že na mori môžu prísť o život (Zdroj: SITA/AP)

IZMIR - Z pláže v tureckom prázdninovom letovisku Çeşme odplávajú na preplnených gumových člnoch každý deň desiatky ľudí, ktorí veria, že v Európe na nich čaká lepší život. Na cestu, ktorú od začiatku tohto roka neprežilo viac ako tristo ľudí, sa vydávajú, hoci teplota v noci teraz klesá až na nulu. Od nebezpečenstva sa ich snažia odradiť dobrovoľníci, ku ktorým patrí aj dvadsaťročná študentka Lea z Nemecka.

"Každému, koho tu uvidíme, sa snažíme vysvetliť, že nemá cenu riskovať život, ale oni nechcú zostať tam, kde sú. Tvrdia, že to pre nich nie je život," hovorí krehko pôsobiaca svetlovlasá medička, ktorá posledné štyri mesiace strávila na hraničných prechodoch v Chorvátsku a Grécku. 

Študentka (20) o drsnom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Cesta z Turecka k brehom gréckeho ostrova Chios v Egejskom mori podľa nej trvá približne hodinu. "Za dobrého počasia je to 45 minút, maximálne hodinu. Vietor tu väčšinou veje smerom ku Grécku. Počuli sme ale aj o ľuďoch, ktorí strávili na lodi päť hodín," vysvetľuje. Kedy člny s utečencami vyplávajú, sa riadi počasím. Keď je more pokojné, vydávajú sa na cestu. "Včera v noci bolo dobré počasie, takže niekoľko ľudí sa vydalo na cestu, predtým bolo zlé, tak čakali," približuje Lea.

Študentka (20) o drsnom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Lotyššsko vybabralo s utečencami: Vymyslelo účinný spôsob, ako obísť povinné kvóty

Prevádzku utečeneckých lodí riadia pašerácke gangy, ktoré v okolí prístavného mesta Izmir utečencov oslovujú. Podľa vyjadrenia miestnych orgánov ide o veľmi dobre organizované skupiny. Riaditeľka mimovládnej organizácie Multec-Der Piril Ercobanová upozornila, že prevádzači voči migrantom v poslednom čase stále častejšie uplatňujú násilné metódy, napríklad keď sa ich snažia vtesnať do malých člnov. "Aj keď si sťažujú, snažia sa silou prinútiť ľudí, aby sa ešte potlačili. Tieto malé člny môžu viezť desať ľudí, ale oni donútia aj tridsať alebo štyridsať osôb, aby do nich nastúpili," uviedla.

Študentka (20) o drsnom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Aktivita pašerákov podľa nej vzrastá od roku 2014. Prevádzači zneužívajú to, že utečenci sú často odhodlaní dostať sa do Európy za každú cenu. Podľa starostu mesta Izmir Azize Kocaoglua nie je možné týchto ľudí, ktorí prišli väčšinou zo Sýrie, udržať v Turecku - nestoja o to. Vo stvormiliónovom Izmire je registrovaných približne 80-tisíc utečencov, v meste ich vraj v skutočnosti žije až 200-tisíc. Väčšinou v miestnych lacných hoteloch. Tvária sa nenápadne a na pláž idú až vtedy, keď majú sľúbené miesto na člne. 

Študentka (20) o drsnom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa utorkovej správy medzivládnej Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) zahynulo za prvých šesť týždňov tohto roka na ceste medzi Tureckom a Gréckom 319 ľudí. Malé člny tu stroskotajú takmer každý deň. Boj proti sieťam prevádzačov je jedným z bodov dohody medzi EÚ a Tureckom. Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok na stretnutí s tureckým premiérom Ahmetom Davutogluom navrhla nasadiť proti gangom pašerákov flotilu NATO.

Študentka (20) o drsnom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ministri obrany členských krajín aliancie by o tejto možnosti mali diskutovať vo štvrtok na stretnutí v Bruseli. 

Viac o téme: UtečenciMigrantiUtečenecká kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu