Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Predpoveď počasia neveští pre Slovensko nič dobré: Rozvodnené rieky ohrozujú viaceré okresy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Michal Ďureje)

KOŠICE - Na východe Slovenska očakávajú meterorológovia počas dneška intenzívne zrážky.

18:15 Dnešné daždivé počasie spôsobilo výrazné zvýšenie hladiny rieky Roňava v Trebišovskom okrese. Tá v stanici Michaľany o 18.15 h dosiahla výšku 298 centimetrov, čo predstavuje tretí stupeň povodňovej aktivity. Informuje o tom webová stránka Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

14:45 Hladiny vodných tokov v okrese Revúca začali po aktuálnych zrážkach opäť výraznejšie stúpať. Podľa slov prednostu Okresného úradu v Revúcej Petra Balogha je v rámci okresu v súčasnosti vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity v siedmich obciach a tretí stupeň v dvoch obciach.

„Tretí stupeň bol dnes o 13.00 h vyhlásený v obci Muránska Dlhá Lúka. Druhou obcou sú Kameňany, kde bol tretí stupeň vyhlásený aj minulý týždeň a počas víkendu zmiernený na druhý stupeň. Rieka Turiec však v tejto dedine po zrážkach opäť natoľko stúpla, že musel byť znovu vyhlásený tretí stupeň,“ priblížil prednosta.

Od minulého týždňa trvá podľa jeho slov druhý stupeň povodňovej aktivity aj na riekach Turiec a Muráň, vrátane ich prítokov. „Tento stupeň nebol odvolaný, keďže neustále prebiehajú nejaké záchranné práce,“ dodal s tým, že sa do nich zapojili aj pracovníci Správy povodia Slanej. „Zo svojich skládok navážajú piesok do ohrozených obcí. Vyčlenili na to nakladač a tri nákladné autá,“ konkretizoval.

Nebezpečenstvo povodní z trvalého dažďa sa vo viacerých regiónoch Slovenska zvyšuje. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pri predpoludňajšej aktualizácii hydrologickej situácie vydal pre päť okresov výstrahu 2. stupňa. Ide o okresy Levice-východ, Turčianske Teplice, Rimavská Sobota, Rožňava a Revúca. Výstraha platí do utorka (16. 2.) do 10.00 h.

Meteorológovia v týchto okresoch očakávajú vzostup hladín na vodných tokoch a možné prekročenie vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Hydrologickú výstrahu 1. stupňa pred povodňami z trvalého dažďa vydal SHMÚ aj pre okresy Košického, Prešovského, Nitrianskeho a Banskobystrického kraja. Pre Košický, Prešovský a časť Banskobystrického kraja platí až do dnešnej 23.00 h výstraha 1. stupňa pred intenzívnym dažďom. Podľa meteorológov môže vo východnej polovici územia SR spadnúť 30 až 35 mm zrážok.

 

Na našom území sa v krátkom čase opäť vyskytnú výdatnejšie zrážky, najvyššie úhrny očakávame na východe Slovenska V...

Zveřejnil(a) Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) dne 14. únor 2016

 

Predpoveď počasia neveští pre
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: PovodnePoćasieVýchod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu