Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Železnice sa boja precedensu: Cestujúca vysúdila odškodné za to, že sa pocikala

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Žena z južného Nemecka má podľa súdu nárok na odškodné vo výške 200 eur od nemeckej železničnej spoločnosti DB po tom, čo sa pocikala, keďže jediný záchod vo vlaku bol mimo prevádzky. Železnice sa však proti tomuto verdiktu odvolali. Pravdepodobne sa obávajú netradičného precedensu, ktorý by im mohol v budúcnosti spôsobiť veľké problémy.

Štefana rozhorčila otrasná cesta vlakom z Prešova: Príďte sa zviezť, navrhuje ministrovi

Táto pre ženu veľmi trápna udalosť sa odohrala v októbri 2014 v spoji medzi Koblenzom a Trierom. Nemenovaná poškodená súrne potrebovala použiť toaletu, ale jediná, ktorá sa v regionálnom vlaku nachádzala, bola nefunkčná. Po dvoch hodinách múk vystúpila na stanici v Trieri, ale na toaletu sa jej už aj tak nepodarilo dostať včas.

Žena podala na železničnú spoločnosť žalobu a súd v Trieri rozhodol, že jej patrí odškodné vo výške 200 eur, hoci pôvodne požadovala dvojnásobok tejto sumy. Súd uviedol, že spoločnosť porušila svoju povinnosť poskytnúť fungujúce toalety a namiesto nej nedala cestujúcim ani nejakú inú schodnú alternatívu.

Štátne železnice však odmietli zaplatiť. Rozsudok odvolacieho súdu sa očakáva v priebehu niekoľkých týždňov. "V zásade sú v našich vlakoch toalety, ale sme toho názoru, že cestujúci na ne nemajú právny nárok," uviedol právnik prevádzkovateľa železníc.

Skupina spotrebiteľov s názvom Pro Bahn sa však domnieva, že spoločnosť nechce uvoľniť peniaze, pretože sa obáva precedensu. Nestalo sa totiž prvýkrát, že sa cestujúci stretli s podobným problémom. Pred niekoľkými rokmi mal dokonca vlakový sprievodca v regióne Porýnie-Porúrie odporučiť pasažierom, aby namiesto pokazenej toalety využili koše na odpadky.

Viac o téme: ŽelezniceOdškodné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu