Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tajomstvo šťastia je jednoduchšie, než by ste si mysleli: Stačí zmeniť jedinú vec a je to

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Je šťastnejší ten, kto sa venuje príjemným aktivitám, bez toho, aby bol bohatý, alebo ten, kto má veľa peňazí, ale málo voľného času, pretože trávi celý deň prácou, často len preto, aby zarábal ešte viac? Odpoveď sa zdá byť jasná, ale tím amerických vedcov chcel celkom jasne preukázať, ako to je, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Vedci urobili niekoľko štúdií, ktorých výsledky zverejnil online časopis Social Psychological and Personality Science. Viac ako 4600 účastníkov štúdií malo odpovedať na to, či je ich prioritou voľný čas alebo vlastníctvo významných finančných prostriedkov. Potom sledované osoby rozdelili na dve časti, kde tí, ktorí dali prednosť voľnému času, tvorili mierne väčší podiel. Vedci konštatovali, že výber jednej z možností bol stále rovnaký bez ohľadu na to, či išlo o každodenné aktivity alebo o významné momenty, ako je rodina, deti a zamestnanie. 

 

Medzi mladými ľuďmi sa rozširuje parádny trend: Nasledujte ho a váš život bude lepší

"Zdá sa, že sledované osoby dávali trvalú prednosť jednej z dvoch možností, či už išlo o čo najlepšie využitie voľného času, alebo snahu mať čo najviac peňazí. Z našej štúdie vyplýva, že ten, kto si zvolí prvú možnosť, je šťastnejší," vysvetľuje hlavná autorka štúdie Ashley Whillansová z kanadskej Univerzity Britskej Kolumbie. 

Tajomstvo šťastia je jednoduchšie,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci viedli svoj výskum na reprezentatívnej vzorke amerických občanov, z ktorého vylúčili najchudobnejšie vrstvy, lebo ich príslušníci by nepochybne volili peniaze. Účastníci prieskumu okrem iného odpovedali na také otázky, kedy si mali vybrať medzi dvoma konkrétnymi možnosťami: žiť v drahom byte, z ktorého by mali blízko do zamestnania, alebo v lacnejšom byte vzdialenom od úradu, kam by museli denne dochádzať. Ďalšiu možnosť voľby mali medzi možnosťou štúdia, po ktorom by získali prácu zaberajúcu veľa hodín, ale prinášajúcu vysoký zárobok, a medzi štúdiom, ktoré by im umožnilo získať prácu na presne stanovený hodinový úväzok, ale za menší plat. 

Teresa Beltonová, autorka publikácie Happier People, Healthier Planet (Šťastnejší ľudia, zdrašia planéta), ukazuje, ako tým, že sa staráme o to, čo má skutočne význam pre rozvoj nášho šťastia, chránime zároveň planétu. Niekoľko takýchto bodov môžeme urobiť ihneď. Spomeňme päť vecí, za ktoré by sme mohli poďakovať; zbavme sa nepotrebných šiat, prejdime sa v prírode, pozvime niekoho na čaj, venujme sa kláboseniu s kamarátmi, hrajme sa, prevezmime zodpovednosť za svoje rozhodovanie, hýbme sa, myslime na to, že naše šťastie pomáha svetu. 

Tajomstvo šťastia je jednoduchšie,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Odborníci na záver vysvetľujú, že pre lepšie využitie nášho času nepotrebujeme zmeniť život, ale že stačí malá úprava, napríklad pracovať o nejakú tú hodinu menej (ak je to teda možné), zaplatiť si niekoho, aby za nás urobil práce, ktoré nemáme radi (napríklad upratovanie domácnosti), či využiť trochu nášho času na konštruktívnu činnosť, ako je dobrovoľná pomoc potrebným. Je jasné, že sa pohybujeme tak trochu v teórii, a že nie všetci si môžu dovoliť taký luxus. Okrem toho pre niektorých ľudí je práca skutočnou radosťou a potom zrejme nie je potrební meniť nič. "Viac voľného času nás činí šťastnejšími než kopec peňazí. Stačí sa vzdať niekoľkých hodín práce a venovať sa rozmanitým aktivitám, ktoré nemusia prinášať finančný zisk, aby sme sa cítili lepšie," uzatvárajú vedci. 

Viac o téme: ŠťastieVoľný čas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu