Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci jednoznačne vysvetlili existenciu lochnesskej príšery: Záhada je vraj konečne vyriešená

Legendárna lochnesská príšera
Legendárna lochnesská príšera (Zdroj: foxnews.com)

LONDÝN - Lochneská príšera mátala vedcov a dobrodruhov, ktorí sa po stáročia snažili odhaliť jej pôvod. Zdá sa, že táto večná záhada sa predsa len konečne dočkala rozuzlenia. Pre domnienky už nie je miesto, experti v tom majú jasno.

Je 37 kilometrov dlhé a na niektorých miestach viac ako dvesto metrov hlboké. Lochnesské jazero, ktoré obsahuje viac sladkej vody než všetky jazerá v Anglicku a Walese dohromady, sa však preslávilo najmä kvôli legendárnej príšere, ktorá v ňom údajne žije už od pravekých čias. Prvá zmienka o tajomnej beštii pochádza zo 6. storočia, keď istý írsky mních popísal, ako zabila jedného muža. Odvtedy sa pravidelne objavujú zaručené správy o existencii "Nessie", ktorej legenda sa už pomaly stala súčasťou škótskej histórie. 

V roku 2007 napríklad Gordon Holmes prechádzajúc okolo jazera nakrútil dvojminútové video, na ktorom vidno čudné čierne objekty pohybujúce sa na hladine. Neskôr vyšlo najavo, že išlo o niekoľko metrov dlhé úhory. Zrejme to nebolo prvýkrát, čo boli tieto ryby pripomínajúce skôr hada zamieňané za lochnesskú príšeru.

V roku 2014 satelitné snímky prichytili neznáme monštrum plaviace sa popri pobreží Škótska, čo vzbudilo podozrenie, že príšera z času na čas opustí svoje domovské jazero a ide si "zaplávať" inde.

Zakladateľ Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Peter Scott vyzval vedcov, aby konečne neznámeho tvora pomenovali, aby mohol byť zaradený medzi ohrozené druhy. "Je viac ako pravdepodobné, že v jazere Loch Ness žije neznáme zviera," vyhlásil. 

V roku 1960 vyvolal senzáciu Tim Dinsdale, ktorý vraj nafilmoval príšeru počas výpravy k jazeru. Aj v tomto prípade sa ale ukázalo, že šlo len o planý poplach - bol to rybársky čln s vonkajším motorom.

Falošnou nádejou boj aj objav známeho lovca Marmaduka Wetherella v roku 1933. V okolí jazera našiel stopy, o ktorých si myslel, že patria Nessie. No neskôr sa dozvedel, že si z neho vystrelili zamestnanci a stopy urobili stojanom na dáždniky vyrobenom z hrošej nohy. Čo z toho všetkého vyplýva? Odborníci v tom majú jasno - žiadna lochnesská príšera neexistuje, je to len legenda, ktorá sa nezakladá na pravde. 

Viac o téme: ŠkótskoLochneskaNessieLochnesská príšera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu