Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci konečne zistili, prečo máme modré oči: Vďaka dávnemu Európanovi s tmavou pleťou!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BARCELONA - Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo majú niektorí ľudia modré oči, iní zelené a mnohí ďalší hnedé? Vedci tvrdia, že odpoveď leží ešte v dobe kamennej. Boli snáď modré oči evolučnou výhodou?

Prvý najstarší známy človek s modrými očami sa podľa genetikov objavil zhruba pred 7000 rokmi v strednej dobe kamennej vďaka tomu, že sa narodil so vzácnou genetickou mutáciou. To sa vedcom podarilo zistiť na základe pozostatkov nájdených v jaskynnom systéme na severozápade Španielska v roku 2006.

Slovenská genetička odhalila tajomstvo inteligentných mužov: Nadanie súvisí s testosterónom

Neskoršie genetické testy podľa Independent.co.uk ukázali, že muž, ktoré pozostatky analyzovali, mal síce tmavú pleť, ale bol to vzdialený príbuzný dnešných Škandinávcov. Jeho genetická informácia sa totiž odlišovala od tej, ktorú mala väčšina vtedajšieho európskeho obyvateľstva. Muž bol nielen nositeľom neobvyklých génov, ale mal trpel aj neznášanlivosťou laktózy, spresnili výskumníci v štúdii zverejnenej v magazíne Nature v roku 2014.

Dlhovekosť je záhadnejšia, ako sa zdá: Vedci zistili, ktorá krvná skupina je vo výhode

„Najväčším prekvapením pre nás bolo, že osoba nesúca africkú verziu génov, ktorá určila svetlú pigmentáciu kože dnešných Európanov, bola tmavej pleti. Ešte prekvapivejšie bolo, že tento človek mal tú genetickú variáciu, ktorá replikuje modré oči u bežných Európanov, výsledkom čoho je jedinečný fenotyp, ktorý je typický pre obyvateľov severnej Európy,“ prezradil Carles Lalueza-Fox z Inštitútu evolučnej biológie v Barcelone. Modré oči moderných ľudí teda súvisia s rovnakou mutáciou génu HERC2. Ak sa táto mutácia nachádza v oboch kópiách vašich chromozómov, narodíte sa s modrými očami.

Vedci konečne zistili, prečo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: Modré oči
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu