Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci už poznajú tajomstvo ženskej krásy a mladosti: Odpoveď vás poriadne prekvapí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BURNABY - Žiadne cvičenie ani zdravá strava. Odpoveď vedcov je úplne iná, než akú by ste čakali. Problémom však je, že pre väčšinu Európanov je podmienka predĺženia mladosti nedosiahnuteľná.

Čím viac detí žena má, tým pomalšie starne. S takou prekvapivou odpoveďou prišli vedci z kanadskej Univerzity Simona Frasera, uvádza Express.co.uk. Na starnutie má vplyv dĺžka telomérov, ktoré sú súčasťou ľudských buniek. Odborníci zistili, že dlhšie teloméry majú ženy, ktoré porodili viac detí. Ich úlohou je chrániť chromozómy a genetickú informáciu pred poškodením. Ak sú chromozómy poškodené, môže to viesť k starnutiu buniek.

Myslíte si, že ste škaredí? Toto sú vraj niektoré z najväčších výhod neatraktívnych ľudí

Vedci sa domnievajú, že za tým môže byť zvýšené množstvo estrogénu počas tehotenstva, ktorý pôsobí ako silný antioxidant a chráni bunky pred skracovaním telomérov. Na rozdiel od všeobecného presvedčenie výskum tiež ukázal, že vyšší počet detí nemusí byť u žien nutne dôvodom na stres. Ženy s viacerými deťmi mávajú veľmi často aj podporu rodiny alebo priateľov.

Dlhovekosť je záhadnejšia, ako sa zdá: Vedci zistili, ktorá krvná skupina je vo výhode

„Zvýšená podpora môže viesť k podpore množstva metabolickej energie, ktorá udržiava tkanivá v dobrom stave a spomaľuje proces starnutia,“ vysvetlil profesor Pablo Nepomnaschy, ktorého vedecký tím skúmal v rokoch 2000 až 2013 spolu 75 guatemalských žien s rôznym počtom detí. Tie, ktoré mali viac potomkov, mali aj dlhšie teloméry, ktorých kapacita pribúdala s každým ďalším dieťaťom. Vďaka zvýšenému počtu potomkov sa ženám spomalilo tempo bunkového starnutia.

Vedci už poznajú tajomstvo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: DetiMladosťStarnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu