Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bláznivé zákony o zvieratách: Dávajte si pozor, za toto všetko môžu ľudia skončiť za mrežami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

NEW YORK - Stretnutia ľudí so zvieratami nemusia byť vždy len idylické. To je možno dôvod, prečo v rade amerických štátov platia zákony týkajúce sa zvierat, ktoré sú prinajmenšom kuriózne. Magazín Mental Floss vybral tie najzaujímavejšie.

Hororový zážitok v lese: Medveď vtiahol skauta do jaskyne a urobil si z neho hračku

1. NEBITE SA S MEDVEĎMI (OKLAHOMA)

Mohlo by sa zdať, že nie je potrebné zdôrazňovať, že veci nedopadnú dobre, ak sa človek pokúsi holými rukami zdolať medveďa. Ale štát Oklahoma sa rozhodol to pre istotu uzákoniť. Od mája 1996 preto poruší zákon každý, kto propaguje, prevádzkuje alebo organizuje zápas človeka s medveďom. A dostať za to môže až rok vo väzení - pochopiteľne páchateľ, nie medveď.

2. PRASATÁM VSTUP ZAKÁZANÝ (MIAMI BEACH)

Ak idete na pláž v Miami Beach, nechajte doma svoje prasiatko. Mesto Miami Beach zakazuje držanie, vedenie či starostlivosť o prasatá.

Bláznivé zákony o zvieratách:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: themoscowtimes.com)

3. ZVIERA NIE JE CENA (ATHENS-CLARKE, GEORGIA)

V tomto okrsku nečakajte, že by ste mohli v tombole alebo nejakej inej súťaži vyhrať cenu v podobe zlatej rybičky, mačiatka alebo šteniatka. Miestne nariadenie zakazuje, aby obyvatelia "dávali akékoľvek živé zviera, rybu, plaza alebo vtáka ako cenu či zápisné akejkoľvek súťaže či zápolenia"

4. NECHYTAJTE RYBY HOLÝMI RUKAMI (INDIANA)

Ak pôjdete na ryby do Indiany, pribaľte si prút. Okrem zákazu rybolovu s pomocou elektrického prúdu, dynamitu či strelných zbraní tu tiež platí zákaz chytania rýb holými rukami. Pokiaľ vám to ale vadí, môžete zájsť do najmenej desiatich štátov, kde je to legálne, vrátane Arkansasu, Illinois, Kansasu a Oklahomy.

5. ZÁKAZ RIADENIA KOŇA V OPITOSTI (COLORADO)

V Colorade sú kone pokladané za vozidlá, čo znamená, že sa na kohokoľvek, kto ide na koni či riadi povoz ťahaný koňmi, vzťahujú rovnaké pravidlá ako na vodičov motorových vozidiel, a to vrátane zákazu jazdy pod vplyvom alkoholu. Hoci tresty za riadenie koňa v opitosti nie sú tak prísne ako u vodičov motorových vozidiel, stále za ne hrozí až 100 dolárov pokuty.

Bláznivé zákony o zvieratách:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

6. ZÁKAZ TETOVANIA ZVIERACÍCH MILÁČIKOV (NEW YORK)

Môžete mať pocit, že váš zvierací maznáčik je vašou súčasťou, ale to neznamená, že môže zdieľať tiež vaše zdobenie na tele. Aspoň nie v New Yorku, kde v roku 2014 podpísal guvernér zákon zakazujúci tetovanie a piercing zvierat. Tresty zahŕňajú až 15 dní za mrežami a 250 dolárov pokuty.

7. NEKŔMTE LOSY (ALJAŠKA)

V premrznutej Aljaške berú losy veľmi vážne, čo dokazuje rad platných zákonov. Aj keď časť z nich - napríklad naháňanie či pozorovanie losov z lietadiel či zákaz nalievania piva losom - už bola zrušená, mnohé stále platia, vrátane toho, že losy sa jednoducho nekŕmia.

8. MÔŽETE ORGANIZOVAŤ PRETEKY ŽIAB V SKOKU, ALE AK UHYNÚ, NESMIETE ICH ZJESŤ (KALIFORNIA)

Ak si v Kalifornii chcete usporiadať preteky žiab v skákaní, je to v poriadku. Ale ak váš favorit uhynie, nepridávajte ho na svoje večerné menu, pretože to už je nelegálne. Podľa zákona o rybách a poľovnej zveri musí byť taká žaba "zlikvidovaná tak rýchlo, ako je možné, a nesmie byť zjedená ani využitá na iné účely".

Tancujúce žaby
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

9. ZBIERAŤ A JESŤ ZVIERATÁ ZABITÉ NA CESTE SA SMIE (MONTANA)

Zbierať zvieratá zabité na ceste, aby ste si vylepšili večeru, sa smie v americkom štáte Montana. Podľa zákona každý, kto chce zbierať zabitú vysokú, losy, či antilopy, musí mať povolenie, a navyše je jeho povinnosťou z miesta nálezu odpratať celú mršinu. Pokiaľ však narazí na zrazenú ovcu či medveďa, musí ich nechať tak, pretože na ne sa povolenie nevzťahuje.

10. NEVOZTE NÁM SKUNKY (TENNESSEE)

Americký štát Tennessee má dosť vlastných zapáchajúcich skunkov a nechce žiadne ďalšie. Preto je podľa zákona zakázané "prevážať, odovzdávať či importovať živého skunka" cez hranice Tennessee.

Viac o téme: Zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu