Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tínedžerka (†13) si užívala dovolenku, prišlo jej zle: Zomrela, za všetko mohla bežná ženská vec

Jemma umrela na toxický šok Zobraziť galériu (3)
Jemma umrela na toxický šok (Zdroj: facebook/diane roberts)

MANCHESTER - Jemma-Louise bola práve na rodinnej dovolenke, keď jej začalo byť zle. Lekári si spočiatku mysleli, že ide len o nejakú črevnú chrípku, no jej stav sa zakrátko rapídne zhoršil, až dievčina zomrela. Nakoniec vysvitlo, že za jej smrť môže obyčajný tampón!

Trinásťročná Jemma-Louise Robertsová sa pred časom vybrala so svojou rodinou na dovolenku. Počas nej však začala mať zdravotné problémy - pociťovala nevoľnosť, zvracala, dostala hnačku. Rodičia ju vzali do nemocnice, no tam jej lekár povedal, že ide o bežný norovírus a odporučil, aby sa zdržiavala mimo priestorov, kde sa pohybuje väčšie množstvo ľudí, aby nešírila nákazu. 

Tínedžerka (†13) si užívala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: facebook/diane roberts)

Krátko nato sa ale stav dievčiny veľmi zhoršil a musela byť nakoniec hospitalizovaná. Doktori jej na základe ďalších vyšetrení diagnostikovali TSS (Toxic Shock Syndrome), čiže syndróm toxického šoku, ktorý spôsobila baktéria stafylokok nachádzajúca sa v tampóne, ktorý mala zavedený počas periódy. Lekári síce používanie tampónov v tak skorom veku neodporúčajú, Jemma ale bola plavkyňou a keď kvôli menzesu nechcela prerušovať tréning, musela ich používať tiež. Týždeň po stanovení diagnózy bohužiaľ upadla do kómy a zomrela na krvácanie do mozgu. 

Smrť z prvého tampónu: Nádejnú herečku Natashu (414) zabil vzácny syndróm

Pani Robertsová chce teraz zdieľať príbeh svojej nebohej dcéry a zvýšiť tým povedomie o TSS, pretože si myslí, že sa jej nevenuje dostatok pozornosti. "Nehovorí sa o nej dosť, treba, aby sa o nej dozvedelo čo najviac ľudí. Môj manžel napríklad o nej nikdy nepočul, to sa musí zmeniť," povedala denníku Manchester Evening News. 

Odborníci priznávajú, že mladé ženy by mali o syndróme toxického šoku vedieť, zároveň sa však domnievajú, že by ich to nemalo vydesiť od používania tampónov. "Tampóny sú bezpečné, no zároveň si treba byť vedomý rizika výskytu syndrómu toxického šoku, najmä vtedy, ak ženy majú v sebe tampón dlhšie než sa odporúča," vysvetlil americký špecialista na infekčné choroby Aaron Glatt. 

Obyčajné tampóny môžu zachrániť,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Thinkstock.com)

Syndrómom TSS sa nakazí v priemere jedna žena zo stotisíc, ktoré používajú tampón. Prípady, kedy v dôsledku neho pacientka zomrie, sú veľmi zriedkavé. Ak tampón používate aj vy alebo vaša dcéra či vnučka a objaví sa u vás horúčka či nevoľnosť, určite zájdite k lekárovi a nezabudnite mu spomenúť, že nosievate tampón. Len málo z nich sa totiž na to pýta a navyše príznaky TSS sú podobné ako u chrípky. Tampóny by sa mali nosiť najviac šesť hodín. Ak sa žena s nimi necíti pohodlne, jednoducho by mala presedlať na iný spôsob osobnej hygieny počas menštruačného cyklu. 

Viac o téme: MenštruáciaTampónSyndróm toxického šoku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu