Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tínedžerka na FOTO (19) varuje všetky menštruujúce ženy: Kvôli infekcii mohla zomrieť

Phoebee Bamburyová Zobraziť galériu (3)
Phoebee Bamburyová (Zdroj: Facebook/Phoebee Bambury)

STOKE-ON-TRENT - Najprv si myslela, že ide o chrípku, no ukázalo sa, že problémy so zdravotným stavom majú celkom inú príčinu. Phoebee Bamburyová bola hospitalizovaná so vzácnym syndrómom toxického šoku (TSS), ktorý ohrozuje napríklad menštruujúce ženy.

Phoebee Bamburyová z anglického Stoke-on-trent sa dostala do život ohrozujúceho stavu spôsobeného baktériami, ktoré do tela uvoľňujú nebezpečné toxíny. Vzácny syndróm toxického šoku (TSS) býva spojený s použitím tampónu, ale aj s popáleninami či stafylokokovou infekciou, opísala Phoebee na Facebooku.

Tínedžerka (†13) si užívala dovolenku, prišlo jej zle: Zomrela, za všetko mohla bežná ženská vec

Študentka farmácie (19) si čoskoro uvedomila, že jej príznaky s chrípkou nesúvisia. Okolo deviatej hodine večer mala vysokú horúčku, a tak si šla ľahnúť do postele. Skoro ráno sa však zobudila a nekontrolovateľne sa triasla. Bolelo ju celé telo. V duchu si povedala, že ju zrejme napadol nejaký vírus, no vzápätí si spomenula na syndróm TSS a ľudí, ktorí infekciu neprežili. Pre istotu si teda privolala záchrannú službu.

Muž (45) sa len išiel ostrihať ku kaderníčke: Úprava účesu mu privodila mŕtvicu

Nebyť rýchlej pomoci, ktovie, ako by príbeh študentky dopadol. Nasledujúce dva týždne však strávila v nemocnici, kam ju doviezli s takmer 40-stupňovou telesnou teplotou. Nasledovali ďalšie nepríjemné dni v nemocnici, počas ktorých mala tínedžerka extrémne nízky tlak, potila sa v horúčkach a po celom tele mala vyrážky. Opuchla jej tvár, zápästia aj členky.

Zdroj: Imgrum/Phoebee Bambury
Zobraziť galériu (3)
Zdroj: Imgrum/Phoebee Bambury  (Zdroj: Imgrum/Phoebee Bambury)

Varovné príznaky

„TSS môže byť fatálny, ale ja som mala šťastie,“ zhodnotila Phoebee, ktorej lekári naordinovali okolo šesť rôznych antibiotík, pravidelne musela dostávať infúzie a morfín. Dievčina svoju skúsenosť zverejnila, aby všetkých ostatných upozornila, aké príznaky TSS sprevádzajú. Okrem vyššie spomenutých môžu mať postihnutí aj hnačky, pocit na vracanie, závraty, ťažkosti s dýchaním, ospalosť, vyrážky či jasnočervené pery, jazyk a okolie očí.

Phoebee napokon prepustili z nemocnice domov so 17 rôznymi druhmi liekov vrátane silných antibiotík, morfínu a tramadolu. Súčasne bola upozornená, že sa jej na niektorých miestach môže zlupovať koža a vypadávať vlasy v priebehu niekoľkých mesiacov. Napriek tomu je vďačná a šťastná, že prežila. „Keby som ignorovala môj inštinkt a čakala ešte deň či dva, kým by som vyhľadala lekársku pomoc, možno by som nebola tu, nepísala tieto riadky, ale bola napojená na niekoľko prístrojov na jednotke intenzívnej starostlivosti alebo ešte horšie,“ dodala.

Zdroj: Facebook/Phoebee Bambury
Zobraziť galériu (3)
Zdroj: Facebook/Phoebee Bambury  (Zdroj: Facebook/Phoebee Bambury)

 

 

 

Viac o téme: Syndróm toxického šokuPhoebee BamburyTSS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu