Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ohňostroje sú nebezpečnejšie, ako si myslíme: Dôvod, na ktorý najviac doplácajú zvieratá

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Ak máte doma psa alebo mačku, určite vás chytá za srdce, keď je váš domáci miláčik kvôli výbuchom a rachotu znepokojený či vystrašený. To je ešte nie je žiadna tragédia, myslia si českí vedci, ktorí odhalili oveľa hrozivejšiu príčinu nevoľnosti u zvierat, ktorá sa viaže k oslave nového roka.

Pri explózii ohňostroja sa uvoľňujú nebezpečné ťažké kovy, ktoré ohrozujú zdravie domácich zvierat. Veľmi často totiž po silvestrovských oslavách navštevujú najmä majitelia psov veterinárov kvôli tomu, že ich pes odmieta jesť, vracia, je malátny a bez života. Tak nejako totiž vyzerá otrava ťažkými kovmi, zaznelo v Magazíne Leonardo v Českom rozhlase.

Pyrotechnika ho pripravila o prsty: Drastické FOTO zmrzačeného Čecha, ktorý varuje ostatných

„Začalo v nás hlodať podozrenie. Ako môže prísť toľko domácich zvierat v takom krátkom časovom úseku k nejakej väčšej otrave? A tak sme si položili otázku, či to nemá vzťah k pyrotechnike používanej na Silvestra,“ povedal Jan Rohovec z Geologického ústavu AV ČR. Tento vedecký problém sa stal následne témou diplomovej práce geologičky Šárky Matouškovej z rovnakého ústavu.

Nebezpečné ťažké kovy

„Na Silvestra poobede sme odobrali vzorky snehu a potom prvého januára v ďalšom roku sme zbierali znečistené vzorky rôzne ďaleko od odpalu v miestach vystreľovania ohňostroja. Zisťovali sme, koľko stroncia, bária a lítia nameriame v roztoku, ktorý sme získali rozpustením kontaminovaného snehu,“ opísala Matoušková a dodala, že obsah kovov bol v týchto miestach dosť vysoký. Dokonca aj 20 metrov od miesta odpalu sa nebezpečné kovy môžu nachádzať, ak ich tam zavial vietor.

„V ohňostrojovej zmesi sa používa železo alebo horčík – to spôsobuje krásne iskry. Podobne, ako aj v prskavkách. Keď vo forme hoblín alebo jemného prášku zhoria, vytvoria pomerne veľké ťažké častice, ktoré padajú blízko miesta odpalu,“ vysvetlil Rohovec. Ak bol však ohňostroj zafarbený do červena, v zmesi bolo stroncium, ak do zelena, obsahoval bárium. Doplnil, že častice farbiacich zmesí používaných v ohňostrojoch sú oveľa ľahšie a vietor ich môže rozptýliť ešte ďalej. Stopy po nich prístroje dokážu zachytiť aj 300 metrov od miesta ohňostroja.

Ohňostroje sú nebezpečnejšie, ako
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: ZvieratáOhňostrojOtravaSilvesterŤažké kovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu