Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nacisti zaútočili na Londýn: Za jedinú noc sa rozhorelo 1400 požiarov, centrum mesta ľahlo popolom

Zničený Londýn
Zničený Londýn (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN/PRAHA - Pri bombardovaní nemeckých vzdušných síl z 29. na 30. decembra 1940 prekonal Londýn najväčšie zničenie od Veľkého požiaru v roku 1666. Zápalné bomby zvrhnuté onú noc z nemeckých bombardérov zapálili v londýnskom City vyše 1400 požiarov. Živelnému ohňu podľahla väčšina budov v centre mesta a priľahlom okolí.

Neuveríte, čo vedci zistili o Hitlerovi: Posmešný mýtus o vodcovi Tretej ríše sa stal realitou

Ako zázrakom "druhý veľký požiar Londýna", ako udalosť vstúpila do histórie, prečkala slávna katedrála sv. Pavla. Cirkevná stavba sa tak zároveň stala symbolom britskej nezdolnosti.

Obyvatelia ostrovného kráľovstva čelili nemeckým útokom už od júla 1940, kedy začala bitka o Britániu. Luftwaffe sa v nej neúspešne pokúsila získať prevahu nad kráľovským letectvom. Najviac náletov na Londýn uskutočnila Luftwaffe počas takzvanej bleskovej vojny, ktorá spadala do obdobia neskorého leta 1940 až jari nasledujúceho roka. Počas deväťmesačných útokov na Britániu zahynulo 43.000 obyvateľov, polovica z nich v Londýne. O život v druhej svetovej vojne celkom prišlo takmer 400.000 Britov.

Viac o téme: Druhá svetová vojnaLondýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu