Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ku Klux Klan bol založený na Štedrý deň: Pred 150 rokmi vznikla tajná rasistická organizácia

Ku Klux Klan Zobraziť galériu (3)
Ku Klux Klan (Zdroj: SITA)

PULASKI/PRAHA - Ku Klux Klan, ktorého názov vznikol skomolením gréckeho slova kyklos (kruh), bol založený 24. decembra 1865 v meste Pulaski v štáte Tennessee na juhu USA bývalými členmi južanskej armády, ktorá vyšla porazená z občianskej vojny. Vtedy išlo o neorganizované poloozbrojené sily, ktorých cieľom bolo "obnoviť nadvládu bielych Američanov" po zrušení otroctva. Členovia a sympatizanti KKK vtedy zastrašovali aj vraždili najmä černochov.

Trapas vodcu Ku- Klux klanu: Prichytili ho pri sexe s mužským černošským prostitútom!

V roku 1867 sa v Nashville (štát Tennessee) konal kongres KKK, na ktorom bol do čela hnutia zvolený bývalý južanský generál Nathan Bedford Forrest, ktorý dostal titul veľký čarodejník. V tej dobe mal KKK asi pol milióna členov a bezpočet sympatizantov.

KKK začal postupne slabnúť po roku 1871, kedy americký Kongres odhlasoval zákon, ktorý umožnil trestať útoky KKK proti volebnému právu Afroameričanov.

V roku 1915 bol založený tzv. Druhý KKK kazateľom Williamom Josephom Simmonsom, ktorý k obnove hnutia využil popularitu rasistického filmu Zrodenie národa režiséra Davida Warka Griffitha, ktorý vtedy v USA trhal rekordy návštevnosti. Z filmu tiež Simmons prevzal ako symbol hnutia horiaci kríž.

Ku Klux Klan bol
Zobraziť galériu (3)

V 20. rokoch sa rady KKK prudko rozrástli po celom území USA až na viac ako päť miliónov členov, vrátane miestnych volených zástupcov, sudcov či kongresmanov. Vtedy už organizované hnutie bojovalo nielen proti černochom, ale aj proti Židom, katolíkom, imigrantom a ľavičiarom.

Počas 30. rokov začal počet členov postupne klesať (v roku 1930 ich bolo len asi 30.000), a to kvôli rôznym škandálom či korupcii. A v roku 1944 "druhý KKK" skončil, keď v podstate finančne skrachoval.

"Tretí KKK" sa objavil po druhej svetovej vojne, opäť najprv v niekoľkých južných štátoch USA; najznámejší boli Bieli rytieri z Mississippi Roberta Sheltona.

Ku Klux Klan bol
Zobraziť galériu (3)

Terajší KKK už nie je jednotná organizácia, ale je zložený z nezávislých malých jednotiek po celých USA, pričom dve tretiny členov sa koncentrujú najmä v južných štátoch USA. Rad odnoží KKK tvorí aliancie s inými skupinami, okrem iného s neonacistami. Odhaduje sa, že dnes má KKK asi len 5000 až 8000 členov.

Jeden z bývalých veľkňazov Ku Klux Klanu David Duke prišiel v apríli 2009 aj do Česka, kde mal propagovať svoju knihu Moje prebudenie. Krátko po príchode bol však zatknutý políciou kvôli údajnej podpore a propagáciu hnutí smerujúcich k potlačeniu ľudských práv. Po niekoľkých hodinách výsluchu bol prepustený a musel opustiť ČR.

Viac o téme: Ku Klux Klan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu