Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Našli ďalší krvavý dôkaz o barbarstve Islamského štátu: Miesto vraždenia strážia výbušniny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDÁD - Ďalší masový hrob obsahujúci údajne mŕtvoly najmenej 110 príslušníkov náboženskej menšiny jezídov bol objavený neďaleko severoirackého mesta Sindžár. Informoval o tom dnes spravodajský server BBC News, podľa ktorého boli okolo hrobu nastražené výbušniny.

IS núti ženy k potratom: Núr (22) prezradila, koľkokrát ju znásilnili, aby sa stala moslimkou

BBC uvádza, že ide o šiesty masový hrob blízko Sindžáru, ktorý bol viac ako rok okupovaný bojovníkmi Islamského štátu, ale začiatkom novembra sa ho podarilo Kurdom a ich spojencom znovu dobyť. Masový hrob sa nachádza asi desať kilometrov západne od Sindžáru v provincii Ninive. Je obklopený bombami a pozostatky obetí ešte neboli vyzdvihnuté. Odhad počtu tiel vnútri pochádza od svedkov vrážd, oznámil starosta Sindžáru Mahma Chalíl.

Chalíl uviedol, že ide o najväčší doteraz nájdený hrob, predpovedá ale objavy ďalších. Chalíl tiež vyzval medzinárodné organizácie, aby pomohli pre Medzinárodný trestný súd zhromaždiť dôkazy o genocíde jezídov páchaných Islamským štátom.

Pred necelými dvoma týždňami bol v Sindžáre objavený iný hrob, ktorý údajne obsahoval 80 ženských tiel. Boli vo veku medzi 40 až 80 rokmi, takže "pravdepodobne príliš staré na to, aby ich bojovníci Islamského štátu zotročili či znásilnili", špekuloval jeden z irackých činiteľov.

Islamský štát sa zmocnil Sindžáru, kde väčšinu obyvateľov tvorili jezídovia, v auguste 2014. Mnoho jezídov radikáli odvliekli, nútili ich prestúpiť na islam, odviedli stovky žien a dievčat a rad civilistov sa uchýlil do hôr v okolí mesta alebo utiekli do irackého Kurdistanu. OSN vtedy hovorila o pokuse o genocídu. V náboženstve jezídov sa mieša rada vplyvov od islamu cez kresťanstvo po zoroastrizmus a príslušníci IS ich označujú za uctievačov diabla.

Našli ďalšie tri masové hroby 

Ďalšie tri masové hroby objavili iracké bezpečnostné sily pri meste Sindžár na severe Iraku, odkiaľ kurdskí bojovníci s leteckou podporou Spojených štátov vytlačili začiatkom mesiaca militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Šéf bezpečnosti v Sindžáre uviedol, že v troch hroboch sa nachádza približne 80-100 tiel, pričom dva z nich objavili východne od Sindžáru a tretí priamo v meste. Počet nájdených masových hrobov v tejto oblasti sa tak zvýšil na päť. 

Islamisti z IS sa mesta Sindžár zmocnili pred vyše rokom a potom zabili a zotročili tisíce jeho obyvateľov, jezídov. Pod hrozbou smrti ich žiadali, aby prestúpili na islam alebo platili daň - podobne ako kresťania. 

IS otvorene deklaroval, že jezídov a ich náboženstvo chce zlikvidovať. Jezídi sú síce považovaní za tajnú islamskú sektu, ale v skutočnosti sa v ich náboženstve zmiešali prvky hinduizmu, zoroastrizmu, manicheizmu, šamanizmu, judaizmu, kresťanstva a islamu - najmä súfizmu. 

Jezídi veria v Boha ako stvoriteľa sveta a v sedem anjelov, z ktorých najvýznamnejší je Meleké Tawus (páví anjel).

Pod tlakom islamistov takmer 40.000 jezídov z oblasti Sindžáru ušlo do irackého Kurdistanu, ďalších asi 50.000 sa skrylo v priľahlom horskom masíve. Celkovo mesto opustilo asi 200.000 ľudí. 

Viac o téme: Masový hrobISJezídiSindžár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu