Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fajčiari, pozor! Veľké klamstvo odhalené: Vedci odkryli tajomstvo elektronických cigariet

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

CAMBRIDGE – Vedci zverejnili novú správu, ktorá zasmúti všetkých fanúšikov elektronickej cigarety. Ani tá totiž nie je zdravotne bezchybná, no tentokrát nehovoríme o nikotíne. Chemická látka, ktorá sa v náhradných cigaretách nachádza, totiž spôsobuje ochorenie dýchacích ciest, dokonca môže mať rakovinotvorné účinky!

Odborný magazín Harvard Gazette v utorok zverejnil štúdiu, ktorá varuje fajčiarov elektronických cigariet pred omnoho horšími účinkami, ako môže spôsobiť nikotín. Až v 75 percentách týchto cigariet sa nachádza chemikália, ktorá spôsobuje bronchiolitis obliterans, teda zápal priedušničiek.

Fajčiari, pozor! Veľké klamstvo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Spoluautor štúdie, profesor genetiky životného prostredia na Harvardskej univerzite David Christiani, vysvetlil, prečo sa o tomto nežiaducom efekte doteraz nevedelo: „Vzhľadom k tomu, že väčšina zdravotných obáv týkajúcich sa elektronických cigariet, bola zameraná na nikotín, bolo veľa vecí, ktoré sme o nich nevedeli.“

Čo sa teda dozvedeli? „Okrem toho, že obsahujú rôzne množstvá návykovej látky nikotín, môžu tiež obsahovať rakovinotvorné chemikálie, ako napríklad formaldehyd a takisto, ako dokazuje náš výskum, aj aromatické chemické látky, ktoré môžu poškodiť pľúca,“ vysvetlil profesor Christiani.

Fajčiari, pozor! Veľké klamstvo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Podnetom na podrobné preskúmanie elektronických cigariet bol októbrový incident 21-ročného muža, ktorému cigareta explodovala pri tvári. Všetko má, samozrejme, aj svoju finančnú stránku. S rozširujúcim sa trhom s elektronickými cigaretami sa aj FDA musela pozrieť na to, aký vplyv budú mať na verejné zdravie.

Viac o téme: Elektronická cigaretaKontrola Škodlivé účinky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu