Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prieskum medzi fajčiarmi: Prvú cigaretu si Slováci zapália už pred 18-kou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prvú cigaretu si vo veku 15 až 18 rokov zapálilo 60 percent Slovákov. Pred dovŕšením 15 rokov začalo fajčiť šesť percent Slovákov a medzi 19 a 25 rokom začalo fajčiť 24 percent respondentov.

Vyplýva to z prieskumu Eurobarometra Postoje Európanov k tabaku, ktorý uskutočnila spoločnosť TNS Opinion & social network vo všetkých 28 členských štátoch od 29. novembra do 8. decembra 2014. Prebiehal formou osobných rozhovorov s takmer 28 000 respondentmi z rôznych sociálnych a demografických skupín. Ako informovala Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, prieskum zverejňujú pri príležitosti Svetového dňa bez tabaku, ktorý je 31. mája.

Medzi 11 a 20 cigaretami denne fajčí 37 percent respondentov, 31 percent vyfajčí šesť až desať cigariet denne. Pre 86 percent opýtaných je pri výbere značky dôležitá cena, špecifické chute považuje za dôležité 35 percent fajčiarov. Viac ako polovica fajčiarov (59 %) sa už niekedy pokúsila skoncovať s fajčením, väčšina z nich (66 %) to skúšala bez akejkoľvek pomoci či nikotínovej náhrady. Zákaz propagácie tabakových výrobkov zastáva 68 percent opýtaných, 56 percent súhlasí aj so zákazom príchutí a 59 percent respondentov súhlasí so zvýšením daní na tabakové výrobky. 

Elektronické cigarety považuje za škodlivé 48 percent opýtaných. Na Slovensku o desať percent stúplo používanie ručne šúľaných cigariet. To stúplo aj vo Francúzsku, Českej republike, Slovinsku i Maďarsku. 

Z prieskumu vyplýva, že spotreba tabaku od roku 2012 klesá, stále však v Európe fajčí 26 percent obyvateľov. V roku 2012 to bolo 28 percent. Priemerný vek, keď Európania začínajú s fajčením ostáva 17,6 roka. Fajčenie si každoročne vyžiada približne 700 000 ľudských životov. Ide pritom o príčinu smrti, ktorej sa dá prevenciou predísť. Ako pripomína Zastúpenie EK, na európskej úrovni existuje komplexný balík opatrení na boj proti fajčeniu. Medzi ne patrí kampaň Exfajčiari sú nezastaviteľní, ako aj pravidlá upravujúce reklamu a sponzorstvo súvisiace s tabakovými výrobkami. Smernica o tabakových výrobkoch začne platiť v máji 2016. Smernica obsahuje aj zákaz príchutí či zavedenie obrázkových a textových zdravotných výstrah na 65 percentách prednej a zadnej strany škatuliek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu