Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Máme sa o našich politikov báť? Nová štúdia odhalila nepríjemnú pravdu

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Pôsobenie vo vysokých politických funkciách neprináša len mimoriadne privilégiá a prestíž, ale zrejme si vyberá aj svoju zdravotnú daň.

Nový vedecký výskum naznačuje, že prezidenti a premiéri starnú rýchlejšie a umierajú takmer o tri roky skôr než bežní ľudia, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na štúdiu zverejnenú v pondelok v internetovom vydaní odborného časopisu British Medical Journal.

Lekári v rámci výskumu analyzovali prezidentov a premiérov v 17 krajinách sveta vrátane Británie, Kanady, Francúzska, Nemecka a Spojených štátov. Sledovali, koľko rokov žili po odchode z úradu a získané údaje porovnávali z analogickými dátami kandidátov, ktorí neuspeli vo volebnom súboji. 
Bádatelia tak celkovo zhromaždili informácie o 279 hlavách štátov a vlád a o 261 ich neúspešných protikandidátoch. Následne zisťovali, ako ich stredná dĺžka života líši od bežných ľudí rovnakého veku a pohlavia. 

Autori výskumu dospeli k záveru, že bývalí poprední politici sa dožívajú skoro o tri roky menej než priemerná populácia. "Strata niekoľkých rokov života je významná. (Lídri) Pravdepodobne dávajú prednosť riešeniu štátnych priorít pred zdravým jedlom a cvičením," vyhlásil profesor Anupam Jena z Harvardovej zdravotníckej školy (HMS). "Ak by vo svete panoval mier, ich životný štýl by bol možno iný". 

Ako príklad uviedol bývalého amerického prezidenta Billa Clintona, ktorý verejne priznával svoju slabosť pre jedlá rýchleho občerstvenia. Po odchode z úradu musel absolvovať kardiologickú operáciu, zaznamenal úbytok hmotnosti a následne prešiel na vegánsku stravu. Nie všetci vedci sa však so závermi uvedeného výskumu stotožňujú. Iní výskumníci napríklad dospeli k záveru, že americkí prezidenti žijú dlhšie než ich voliči. 

"Stres (spojený s vedením krajiny) môže urýchliť šedivenie vlasov a tvorenie vrások, ale to neznamená aj predčasnú smrť," zdôraznil S. Jay Olshansky, profesor z University of Illinois v Chicagu. Výskumníci pod jeho vedením zistili, že exprezidenti USA majú nadpriemernú dĺžku života. Čiastočne k tomu môže prispievať aj skutočnosť, že patria k jednému percentu spoločenskej elity, ktorá sa teší z výhod vysoko kvalitného vzdelania, bohatstva a nadštandardnej zdravotnej starostlivosti.

Viac o téme: Výskum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu