Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sociálny experiment, ktorý má ľuďom otvoriť oči: Mysleli si, že čítajú Korán, no prišiel šok

Ako ľahko sa nechali nachytať! Zobraziť galériu (4)
Ako ľahko sa nechali nachytať! (Zdroj: Youtube/Dit Is Normaal)

HAAG - Poznáte svoju vieru naozaj dobre? Aké veľké prekvapenie čakalo účastníkov sociálneho experimentu, ktorým dvaja mladíci na ulici čítali úryvky z posvätnej náboženskej knihy a pýtali sa ich, čo si o kontroverznom obsahu myslia. V závere experimentu však ľudia ostali ako obarení!

Pre niektorých príliš drsný žart, pre iných demaskovanie pokrytectva, ktoré sa podarilo dvom holandským mladíkom Alexandrovi Spoorovi a Sacha Harlandovi. Zobrali do rúk kresťanskú Bibliu, ale vymenili obal z Koránu. Následne sa s knihou v ruke vybrali do Haagu, kde sídli holandský parlament.

VIDEO Vedci objavili najstarší Korán na svete: Môže prepísať históriu vzniku islamu

Dvojica na ulici zastavila asi 20 náhodných okoloidúcich, ktorým prečítala vybrané pasáže z Biblie. Zámerne vytipovali také vety, ktoré mohli znieť kontroverzne – týkali sa napríklad podriadenosti žien voči mužom či trestu smrti alebo odseknutia ruky pri porušení pravidiel – napríklad, ak spolu budú mať dvaja muži sexuálny pomer, čaká ich zabitie. Ľudí pobúrila ich pasáž o konzumácii mäsa z vlastných synov a dcér. Žeby skutočne niečo také mohlo byť napísané v starozákonnej časti Biblie?

Sociálny experiment, ktorý má
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/Dit Is Normaal)

Biblia je vraj menej agresívna

Ľudia zapojení do experimentu sa zhodli, že Biblia je predsa len mierumilovnejšia ako Korán. Potom však mladíci dali dole obal z knihy a účastníci boli v šoku. Nedokázali uveriť, že by niečo také mohlo byť  napísané v kresťanskej Biblii. Nikdy doteraz totiž nepočuli celý obsah Biblie, a tak ich niektoré výroky mimoriadne prekvapili.

Sociálny experiment, ktorý má
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/Dit Is Normaal)

„Video je reakciou na to, ako mainstremové médiá narábajú s útokmi a utečeneckou krízou,“ povedal Spoor. Médiá podľa experimentátorov často píšu o tom, aký je islam nebezpečný a ich zámerom bolo ľuďom otvoriť oči. Vyvolať tvorivú diskusiu o pálčivej téme, ktorá môže ľahko skĺznuť do hľadania nepriateľa tam, kde nie je.

Sociálny experiment, ktorý má
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/Dit Is Normaal)

Viac o téme: BibliaSociálny experimentKorán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu