Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Najneuveriteľnejší inzerát na eBay: Vzácny papyrus z Jánovho evanjelia si mohol kúpiť každý

Ide o jediný známy grécky novozákonný papyrus Zobraziť galériu (3)
Ide o jediný známy grécky novozákonný papyrus

WASHINGTON - Doslova nekresťanského činu sa dopustil niekto, kto chcel na eBay vydražiť jeden z papyrusov nevyčísliteľnej historickej hodnoty. Aj keď sa fragment nenachádza v oficiálnom zozname novozákonných rukopisov, patrí medzi mimoriadne cenné dokumenty.

Prastarý grécky papyrus z Jánovho evanjelia bol na predaj s vyvolávacou cenou 99,99 amerických dolárov! Malo ísť o dokument zo zbierky Harolda R. Willoughbya, akademika, ktorý v prvej polovici 20. storočia učil na univerzite v Chicagu. Vo svojej rozsiahlej zbierke mal tento učenec a cestovateľ aj 3 500 cenných biblií. Papyrus bol predávaný v špeciálnom ochrannom skle.

Inzerát Slováka vyvolal ošiaľ: Sperman chcel na susedskej burze predať nechutnosť na FOTO!

Ako sa presne Willoughby k papyrusu dostal, ostáva záhadou. Doktor Geoffrey Smith z Texaskej univerzity si inzerát včas všimol a majiteľa vyzval, aby predaj zastavil. „Myslel som si, že takéto veci nie je povolené predávať na eBay. Len tak by zmizol do súkromnej zbierky,“ dodal podľa The Independent.

Najneuveriteľnejší inzerát na eBay:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto bricecjones.com)

Papyrus má podľa Smitha zhruba veľkosť kreditnej karty a pochádza z obdobia medzi rokmi 250 až 350 nášho letopočtu. Je na ňom zaznamenaných šesť riadkov z Jánovho evanjelia na jednej strane a neznámy kresťanský text na druhej strane. Ak je jeho analýza správa, ide o jediný známy grécky novozákonný papyrus.

Najneuveriteľnejší inzerát na eBay:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto bricecjones.com)

 

Viac o téme: PapyrusInzerátEBayJánovo evanjelium
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu