Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Veríte, že muži sú z Marsu a ženy z Venuše? Zabudnite na to, vedci rozbili stereotyp o pohlaviach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

NEW YORK - V polovici 19. storočia vedci tvrdili, že môžu spoznať pohlavie jedinca iba pohľadom na mozog vybratý z jeho hlavy. Nová štúdia však zistila, že mozgy nemusia jednoznačne zapadať do "mužskej" alebo "ženskej" kategórie. Tieto zistenia by mohli pomôcť zmeniť spôsob, akým vedci skúmajú mozog, a dokonca aj to, ako spoločnosť definuje pohlavia, napísal časopis Science.

Lekári prvýkrát vyskúšali na človeku novú metódu liečby nádorov: Prerazili  krvno-mozgovú bariéru

Mozgy nás všetkých zdieľajú rovnaký vzorec foriem, z ktorých niektoré sú bežnejšie u mužov a iné u žien, zatiaľ čo ďalšie sú bežné u oboch pohlaví. Akonáhle boli vedci schopní získať snímky ľudského mozgu, začali s ich pomocou pátrať po odlišnostiach z hľadiska pohlavia. A zaznamenali mierne rozdiely. Muži napríklad mávajú v priemere väčšiu amygdalu, čo je oblasť mozgu zodpovedná za emócie.

Zistené rozdiely ale boli malé a vysoko ovplyvniteľné prostredím - a napriek tomu boli neustále využívané k všeobecne zaužívanému vnímaniu existencie mužského a ženského mozgu, a to napriek tomu, že podľa expertov zistené údaje dokazujú viac prekrývaní než rozdielov medzi mužmi a ženami.

Preto sa vedci vedení Daphne Joelovou, neurologičkou izraelskej telavivskej univerzity, pokúsili vypracovať takú ucelenú štúdiu, ako to len bolo možné.

S využitím existujúcich snímok mozgu z magnetickej rezonancie merali u viac ako 1400 jednotlivcov množstvo šedej a bielej hmoty mozgovej. Študovali aj údaje z difúzneho snímkovania mozgu, ktoré ukazuje, ako sa v mozgu šíri biela hmota a spája rôzne oblasti.

Tím zistil len málo štrukturálnych rozdielov medzi mužmi a ženami - napríklad to, že ľavý hipokampus, čo je oblasť mozgu spojená s pamäťou, je zvyčajne väčší u mužov ako u žien. Vo všetkých oblastiach však existujú presahy - niektoré ženy majú väčší, alebo "mužsky" vyzerajúci ľavý hipokampus, zatiaľ čo niektorí muži ho majú menší, než je priemer u žien.

Pápež pobozkal bábätko s nádorom na mozgu: Lekári neveria vlastným očiam, je to zázrak?

Aby do štúdie zahrnuli tieto presahy, vytvorili vedci prehľad "mužskosti" a "ženskosti" pre celý mozog. Na mužskej strane škály boli znaky typickejšie pre mužov a na ženskej tie, ktoré sú typickejšie pre ženy. A potom tím hodnotil mozog každého jednotlivca na základe tejto mužsko-ženskej škály.

Zistil pritom, že väčšina mozgov je mozaikou mužských a ženských štruktúr. Podľa toho, či sa vedci pozerali na šedú hmotu, bielu hmotu alebo difúzne snímkovanie, 23 až 52 percent mozgov obsahovalo zmes oblastí spadajúcich do mužskej a ženskej časti spektra. Len veľmi málo mozgov - od nuly do ôsmich percent - obsahovalo výhradne mužské alebo výhradne ženské štruktúry.

Ako teda vysvetliť predstavu, že sa správanie mužov a žien zdanlivo toľko odlišuje? Rovnako ako v prípade "mužského" a "ženského" mozgu môže ísť o mýtus, uviedla Joelová.

Jej tím analyzoval dva veľké súbory dát, ktoré posudzovali správanie, ktoré je vnímané ako vysoko rodovo stereotypné - napríklad hranie počítačových hier, výtvarnú techniku ​​scrapbooking, či kúpeľ. A zistil, že jednotlivci sú v tomto správaní rovnako "premiešaní", ako ich mozgy - len 0,1 percenta skúmaných subjektov vykazovalo správanie stereotypne zaškatuľkované ako mužské či ženské.

"Nedáva zmysel hovoriť o mužskej podstate a ženskej podstate," povedala Joelová. "Neexistuje zrejme nikto, kto má všetky mužské charakteristiky, rovnako ako nie je nikto, kto by mal všetky ženské charakteristiky. A ak niekto taký skutočne existuje, potom je veľmi, naozaj veľmi ťažké ho nájsť," dodala.

Viac o téme: Mozog
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu