Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Moslimské deti v Paríži: Po teroristických útokoch sa im obrátil život hore nohami

Paríž po útokoch Zobraziť galériu (4)
Paríž po útokoch (Zdroj: SITA)

PARíŽ - Pre mnoho rodičov bolo ťažké hovoriť so svojimi deťmi o parížskych atentátoch, pri ktorých zahynulo 130 ľudí. Obzvlášť ťažké to bolo ale v rodinách moslimov. Francúzsky denník určený deťom preto venoval jedno svoje vydanie mladým čitateľom z radov moslimov, napísala spravodajská stanica BBC.

VIDEO Moslimský učenec z Británie odkázal teroristom IS: Choďte do..., ak sa vám tu nepáči

"Keď som minulý pondelok dorazil do školy, niektorí kamaráti so mnou jednali ako s teroristom," zveril sa deväťročný Ayman. "Povedal som to učiteľke. Vysvetlila mojim spolužiakom, že keď je niekto moslim, neznamená to, že je terorista," dodal. "Bol som v šoku. Hovoril som o tom s mamičkou. Bál som sa, bál som sa, že prídu (teroristi) aj do môjho mesta," povedal Mohamed, ktorému má tiež deväť.

Obaja chlapci hovorili s francúzskymi novinami Le Petit Quotidien určenými deťom od šesť do desať rokov. Po atentátoch sa tento denník a jeho sesterské vydanie určené starším deťom - Mon Quotidien a L'Actu - venovali vysvetľovaniu toho, čo sa stalo, a odpovedaniu na otázky čitateľov štyri dni.

"Rodičia a učitelia nám hovorili 'Naozaj sme potrebovali vaše slová, aby sme boli schopní vysvetliť našim deťom tak nevysvetliteľné veci'," hovorí redaktor novín François Dufour, ktorý ale dostal tiež desiatku listov, ktoré zďaleka nevyjadrovali takú vďaku.

Moslimské deti v Paríži:
Zobraziť galériu (4)

"Boli od moslimských rodičov," hovorí Dufour. Napísali mi: "Nemôžete písať, že tí chlapi (teroristi) sú moslimovia, pretože oni moslimovia nie sú, oni islam len využívajú. Niektorí z nás veria v prísny výklad islamu, ale to z nás nerobí teroristov."

Dufour preto vyzval moslimských čitateľov, aby sa podelili o svoje pocity a skúsenosti z posledných dní. "Nebolo ľahké ich presvedčiť, aby prehovorili," hovorí. Tí, ktorí sa odvážili, nám povedali, že sú "vydesení, šokovaní a znechutení - tým skôr, že sú moslimovia. Znechutilo ich, že nejakí chlapi zneužili ich vieru na zabíjanie," hovorí Dufour.

"Deti boli v obrovskom šoku tiež z toho, že niektorí z teroristov boli Francúzi, takže vlastne Francúzi zabíjali Francúzov a to im bolo hrozne divné," dodáva Dufour.

Moslimské deti v Paríži:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Mladí moslimovia sa s novinármi podelili nielen o hrozné zážitky, ale aj o svoju skúsenosť s islamom. "Učila som sa, že sa nesmie kradnúť ani nikoho biť," povedala Shaima. "Pre mňa islam znamená dávať jedlo a peniaze chudobným, stavať nemocnice, aby sme pomohli chorým, dať svoj kabát niekomu, kto ho potrebuje," napísala Alicia-Rim.

Čím staršie deti sú, tým viac odsudzujú útoky a popisujú s väčšími podrobnosti nepríjemné pocity, ktoré zažívajú. "Postoj k nám sa od 13. novembra zmenil," napísal trinásťročný Abdelkader. "V pondelok som išiel metrom s mamkou, ktorá nosí šatku. Keď sme vstúpili do vozidla, počul som jednu pani, ako hovorí 'No, tak to snáď nie.'. Ani ja, ani mamka sme nič nehovorili, ale štvalo ma to," dodal.

Podobný príbeh má aj Azziz. "Dalo by sa povedať, že si každý myslí, že sme teroristi. Na ulici sa na nás divne pozerajú, cítia sa nepríjemne a odvracajú zrak. Cítim, že sa nás boja. Myslia si, že by sme mohli urobiť niečo podobné, a to len preto, že vyzeráme ako Arabi, ako moslimovia," povedal.

Komentáre starších detí sa ale dotýkajú aj zložitejších otázok. "Francúzska vláda nás nerešpektuje," povedal sedemnásťročný Omar. "Pozerajú sa na nás ako na imigrantov, ako na spodinu, naničhodníkov. Teroristi nemali zabíjať. Ale je to francúzska vláda, ktorá začala bombardovať Sýriu. To predsa nejde, len tak letieť do nejakej krajiny a začať na ňu hádzať bomby! Útoky hnutia Daiš (IS) v Paríži sú odpoveďou na nenávisť, ktorú Francúzsko rozsieva," dodal.

Nielen Paríž spomína na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Sedemnásťročný Ousmane varoval, že "Daiš využíva nenávisť, ktorú ľudia cítia, a priživuje ju. Využíva rasizmus, ktorý vo Francúzsku je. Využíva rozdelenie spoločnosti a islamofóbiu". Mnoho francúzskych moslimov podľa neho žije v getách, ktoré im bránia v integrácii.

"Teroristi nereprezentujú islam. Nemajú náboženstvo, jediným ich náboženstvom je teror," povedala devätnásťročná Anissa. "Citujú korán, ale vytrhávajú citáty o obdobiach vojen z kontextu. Zabúdajú na verše, ktoré podporujú toleranciu. Všetko, čo o tolerancii viem, som sa dozvedela z koránu," dodala.

Tajná služba prvýkrát priznala, prečo sa Slováci majú báť terorizmu: Bude vraj ešte horšie!

Sedemročný Dado v tom má jasno: "Teroristi sú veľmi zlí. Môžu za to, že sa ľudia boja, a to nie je dobré, pretože keby to isté urobil niekto im, tak by sa im to nepáčilo. Keď teroristi niekoho zabijú, tak už si potom nemôže užívať veci, ako sú narodeniny alebo návštevy zubnej víly, keď im vypadne zub".

Viac o téme: MoslimTeroristický útokParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu