Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rakúsky religionista varuje rodičov: Radikalizácia teroristov začína už v materských škôlkach

Ednan Aslan viní škôlky z radikalizmu Zobraziť galériu (2)
Ednan Aslan viní škôlky z radikalizmu

VIEDEŇ - Viedenský islamológ Ednan Aslan tvrdí, že zárodky extrémizmu sa utvárajú už v mysliach tých najmenších detí. K tomuto záveru dospel po skúmaní súkromných viedenských materských škôl.

Deti rodičov vyznávajúcich niektoré ortodoxné smery islamu sa podľa Aslana už v materských škôlkach učia, že by sa nemali stýkať s ľuďmi, ktorí jedia bravčové mäso alebo pijú alkohol, povedal odborník podľa Wien.orf.at na základe štúdie vykonanej v zariadeniach pre maloleté deti. Takisto ich upozorňujú, aby nerešpektovali ľudí, ktorí spolu nežijú v manželskom zväzku, doplnil Riaditeľ inštitútu islamských štúdií vo Viedni.

Smutné VIDEO, Daeš si spravil z detí otrokov: Civilistov v Sýrii núti ťažiť ropu holými rukami

Takáto výchova by podľa Aslana mohla mať dôsledky v podobe radikalizmu. „Radikalizmus je výsledkom procesu a tento proces začína už v materskej škole,“ uviedol expert. Iba vtedy, keď tento proces pochopíme už od základov, prenikneme tiež do hĺbky teroristických útokov. „Keď sa naučíte opovrhovať človekom, potom bude pre vás jeho zabitie len technickou záležitosťou,“ dodal.

Štvrtina zariadení je problematická

Zámerom štúdie bolo objektivizovať diskusiu okolo radikalizácie. Doteraz špecialisti pod vedením Aslana skúmali len 30 materských škôlok, ale vo Viedni sa ich aktuálne nachádza 150 a závery možno zatiaľ vnímať len ako predbežné. Problém sa týka detí salafistov, radikálnej vetvy islamu. Súkromné materské škôlky pre deti salafistov už tým najmenším odovzdávajú radikálne myšlienky a objavili sa výzvy na uzavretie takýchto zariadení. Rakúska ľudová strana navrhla zriadiť špeciálnu vyšetrovaciu komisiu, ktorá by dozerala na štandardizovanú výchovu v jasliach a škôlkach.

Identita kata Daeš, ktorý urezal hlavu prvému Rusovi, odhalená: FOTO Vlad je milovník Hitlera

Aslanovo doterajšie vyšetrovanie sa týkalo približne 2 000 detí, teda zhruba 20 percent z celkového počtu moslimských detí v materských škôlkach. Radikalizácia sa podľa predbežných údajov týka zhruba štvrtiny moslimských škôlok. Okrem nej však majú tamojšie opatrovateľky deficity aj v nemeckom jazyku a sú nedostatočne pedagogicky vyškolené. 

Rakúsky religionista varuje rodičov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Viac o téme: TerorizmusSalafistiIslamológEdnan AslanRadikalizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu