Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Celosvetová MAPA odhalila riziko teroristickej hrozby: Slováci máte strach? Zbytočne!

Mapa štátov teroristických hrozieb Zobraziť galériu (2)
Mapa štátov teroristických hrozieb (Zdroj: statista.com)

BRATISLAVA - Inštitút pre ekonomiku a mier vydal novú mapu štátov, v ktorých hrozí najväčšie teroristické nebezpečenstvo. Zaradili do nej aj Slovensko. Naša krajina je z pohľadu teroristických hrozieb svetovou oázou bezpečnosti a mieru. Napriek tomu náš premiér Robert Fico svojou rétorikou straší pred utečencami a s nimi spojenou teroristickou hrozbou. Ide iba o predvolebný ťah alebo naozaj hrozí Slovensku bezpečnostné riziko?

Mapa teroristických hrozieb hovorí v skratke o niekoľkých bezpečnostných zónach. Vydal ju Inštitút pre ekonomiku a mier na základe údajov z roku 2014. Suverénne najhoršie je na tom 5 štátov: Sýria, Irak, Pakistan, Afganistan a Nigéria. Menšie, no stále dostatočne vysoké, riziko hrozí vo väčšine krajín sveta. Do tejto kategórie spadajú štáty ako Rusko, India, Čína či viacero afrických krajín. O niečo menšie riziko vládne v Spojených štátoch amerických, Veľkej Británii či Francúzsku.

Infographic: The biggest victims of terror are Muslim | Statista
You will find more statistics at Statista

Treťou kategóriou, kde hrozí malé riziko útokov sú štáty ako Nemecko, Kanada, Švédsko, Španielsko či Taliansko. Napokon poslednou kategóriou sú štáty zvýraznené na mape zelenou. Sem spadá aj Slovensko. Ako je možné vidieť, do "bezrizikovej" zóny patrí iba málo krajín. Okrem nás sa tu nachádza napríklad Poľsko, Fínsko, Rumunsko či Japonsko. Tvorcovia mapy pripomínajú, že najviac obetí teroristických útokov tvoria moslimovia.

V Európe sme bezpečným prístavom
Zobraziť galériu (2)
V Európe sme bezpečným prístavom  (Zdroj: statista.com)

Fico téma využíva na predvolebnú kampaň

Vyhodnotenie teroristického rizka teda ostro kontrastuje s rétorikou predsedu vlády Roberta Fica. Topky oslovili politológa, aby zanalyzoval výroky premiéra v súvislosti s protiteroristicými opatreniami a hrozbami, ktoré spomína. Sú alebo nie sú prehnané Ficove reči o terorizme? "Slovensko je dlhodobo na periférii záujmu medzinárodného spoločenstva, čo je na jednej strane šťastie, ale nie je vylúčené, že sa teroristické útoky nemôžu u nás stať," povedal pre Topky politický analytik Ján Baránek.

Zároveň podotkol, že aj Nórsko bolo považované za úplne bezpečnú krajinu až pokým sa tam nestalo krvavé vyčíňanie Breivika. Fico však kvôli hrozbe terorizmu chce prijať nové bezpečnostné zákony - tzv balík protiteroristickej legaslatívy. Natíska sa preto otázka, či je to len predvolebný ťah alebo je za tým skutočná obava. "Je otázne, do akej miery by sa touto témou zaoberal, keby sa neblížili voľby. V rámci schengenskej hranice máme už aj tak bezpečné povinnosti, ktoré treba plniť," dodal politológ s tým, že Fico túto tému zručne využíva na to, aby získaval politické body.

Potvrdzujú to aj prieskumy verejnej mienky, ktoré po kauzách piešťanského CT-čka či Váhostavu, Smeru ukazovali pokles pár percent. No dnes už Smer jednoznačne kraľuje s podporou nad 40 percent, čo značí návrat k podpore, vďaka ktorej po voľbách v roku 2012 zostavoval vládu sám.

Viac o téme: SvetTerorizmusHrozbaSlovenskoMapa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu