Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Smrť starého muža sa stala senzáciou: Pomohla objaviť strateného pravnuka ruského cára

Ruský cár Alexander III. s manželkou Máriou Fjodorovnou. Zobraziť galériu (2)
Ruský cár Alexander III. s manželkou Máriou Fjodorovnou. (Zdroj: Wikipedia)

SYDNEY - Starý muž, ktorý sa blízko svojho domova v Austrálii vydal na prechádzku so psom, počas ktorej padol mŕtvy, spočiatku nevzbudil nijaký mediálny záujem. Ale len do chvíle, kedy sa po odhalení jeho totožnosti prišlo na to, že má pozoruhodný príbuzenský vzťah s posledným ruským cárom.

Rusi sa dočkali vytúženého verdiktu: Tajomstvo rodiny cára Mikuláša II. odhalené

Pri pátraní po stratených príbuzných z cárskej rodiny Romanovcov by len málokto hádal, že jeden z nich žije osamelo v austrálskej osade Katherine, ktorá sa nachádza takmer uprostred ničoho. Najbližšie mesto Darwin je vzdialené vyše 300 km a s populáciou, ktorá činí okolo 6000 obyvateľov, sa vonkoncom nemôže porovnávať so zhonom a leskom Petrohradu. Nebude preto žiadnym prekvapením, že keď našli 72-ročného muža, ktorého skolil infarkt, ležať pod stromom, trvalo to dva mesiace, kým ho miestne úrady identifikovali ako Leonida Kulikovského, vnuka Oľgy Alexandrovny. Tá bola dcérou cára Alexandra III., sestrou cára Mikuláša II. a zároveň poslednou veľvojvodkyňou cárskeho Ruska.

Kulikovsky sa usadil v Katherine pred siedmimi rokmi. Do Austrálie prišiel z Kanady v roku 1967 a pracoval v Sydney v oblasti vodného hospodárstva. Počiatky jeho príbehu však siahajú oveľa ďalej. Kým cára Mikuláša II., jeho manželku a päť detí popravili na Leninov príkaz v lete 1918, Oľga Alexandrovna (Leonidova babička) spolu so svojím druhým manželom, dôstojníkom kavalérie a dvoma synmi Tichonom a Gurim, unikli na Krym. Tam žili v neustálom strachu z atentátu revolucionárov až do februára 1920, kedy sa im podarilo uskutočniť cestu do Dánska, vlasti Oľginej matky Márie.

Mikuláša II. s manželkou a ich päť detí postihol tragický osud. Všetkých zavraždili.
Zobraziť galériu (2)
Mikuláša II. s manželkou a ich päť detí postihol tragický osud. Všetkých zavraždili.  (Zdroj: wikipedia.org)

Tu sa Guri oženil a v roku 1943 sa mu narodil syn Leonid. Keď sa však dostal k moci Stalin, zrazu sa aj Dánsko zdalo byť až nepríjemne blízko k Rusku a v roku 1948 sa rodina Kulikovských utáborila v kanadskom Ontáriu. Odtiaľ odišiel Leonid ako 24-ročný do Austrálie, kde prežil v podstate pokojný život. Na rozdiel svojho prastrýka, cára Mikuláša II. a jeho detí.

Sedem príslušníkov panovníckej rodiny v čele s cárom Mikulášom II. ruskí vojaci zavraždili, zohavili a pochovali ich v spoločnom hrobe na utajenom mieste. Hrob príslušníkov cárskej rodiny objavili v roku 1978, dlho ale trvalo, než došlo k exhumácii a overeniu pravosti ostatkov. Medzi mŕtvymi však dlho chýbali ostatky cároviča Alexeja a jeho sestry, veľkokňažnej Márie. Ich hrob pri Jekaterinburgu našli až v roku 2007. Momentálne prebiehajú analýzy DNA. Následné uloženie ostatkov cároviča a jeho sestry, plánované na február, sa stať pre Rusko veľkou udalosťou. Očakáva sa, že do Petrohradu sa zídu všetci žijúci členovia rodiny Romanovcov, ktorých v Španielsku, Švajčiarsku a niektorých ďalších krajinách žije zhruba desať.

Viac o téme: Mikuláš II.Leonid KulikovskyAlexander III.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu