Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dobrá správa vedcov pre všetkých, ktorí sa nedokážu zmieriť s vekom: Život sa začína v 60!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

LONDÝN - Britskí vedci sú zrejme optimisti. Síce sa podľa nich starnutie človeka nezastavilo, ale zmenil sa prístup k nemu. Šesťdesiatku dnes ľudia vnímajú tak, ako kedysi štyridsiatku.

Stredný vek sa predlžuje a život sa začína až po 60, tvrdia britskí odborníci, ktorí sa zaoberali výskumom starnutia a životným elánom. Silné povojnové ročníky majú v 60 podľa nich rovnaké vyhliadky do budúcna, ako 40-roční ľudia v roku 1930, uviedol Daily Mail.

Nie každý Slovák starne rovnako rýchlo: V ktorom kraji sa žije najdlhšie?

Udalosti a pocity, ktoré sa v minulosti viazali s mladšími ročníkmi, dnes prežívajú päťdesiatnici – od rozvodu až po vzdelávanie, sťahovanie či zakladanie podniku. Štvrtina z nich tiež priznala, najmä muži, že klamú o svojom veku, pokiaľ ide o vzťahy s opačným pohlavím.

Ľudia sú najšťastnejší v päťdesiatke

Podľa správy Cigna Insurance Services sú ľudia vo veku od 50 do 64 rokov stále šťastnejší. Niečo podobné tvrdil americký psychológ Walter Pitkin už v roku 1932, keď hovoril, že „život sa začína v 40“. O niekoľko desaťročí sa však priemerná dĺžka života zmenila a ľudia sa dožívajú až o 20 rokov viac. Teraz platí, že život sa začína v 60.

Silné povojnové ročníky majú oveľa ambicióznejšie plány vo vzťahu k budúcnosti, ako ktorákoľvek predchádzajúca generácia. Staroba podľa odpovedí 2 000 respondentov nastáva až v 68. roku života, pričom pred desaťročiami boli šesťdesiatnici už dôchodcami. Viac ako šesť z desiatich ľudí vo veku nad 65 rokov v prieskume priznalo, že najšťastnejšími boli v päťdesiatke.

Dobrá správa vedcov pre
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Viac o téme: VekStarnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu