Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Spišiak: Žiadne vyšetrovanie nie je nikdy beznádejne ukončené!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Žiadne vyšetrovanie nie je nikdy absolútne beznádejne ukončené a to ani v prípade vraždy právnika Ernesta Valka, ktorá sa odohrala pred piatimi rokmi a doteraz nie je objasnená. Domnieva sa bývalý prezident Policajného zboru SR Jaroslav Spišiak.

O prípadných motívoch vraždy tohto renomovaného právnika exprezident špekulovať nechce. "Nebudem o nich teraz špekulovať, aby som nezmaril vyšetrovanie, nakoľko nemám informácie o smeroch vyšetrovania a jeho aktuálnom štádiu. V minulosti, keď som aj niečo povedal, bolo to v súlade s vyšetrovaním a bolo to vykonané v plánovanom rozsahu a so sledovaním určitého cieľa. Toto sa nemôže povedať o niektorých názoroch rôznych bezpečnostných analytikov, ktorí svojimi výrokmi, bez znalosti konkrétnych informácií o vyšetrovaní a plánovaných postupov, niekedy v snahe očierniť Policajný zbor, situáciu len komplikovali," povedal  Spišiak.

"V momente získania informácie o vražde pána Valka som si uvedomil, že ide o kľúčovú udalosť v bezpečnostnom prostredí SR. Zmocnili sa ma všetky pocity, ktoré som mal v prípade desaťnásobnej vraždy v bare Fontána (V bare Fontána v Dunajskej Strede v marci 1999 zavraždili traja maskovaní muži desať členov miestneho gangu pápayovcov, pozn.). Rozdiel bol len v tom, že vtedy som bol okresný policajný riaditeľ, priamo zodpovedný za výkon na mieste činu, a teraz som bol policajný prezident, ktorý sa príde na miesto činu bezprostredne oboznámiť so situáciou a svojou prítomnosťou prezentuje dôležitosť udalostí a v prípade potreby rozhoduje o nasadení adekvátnych síl a prostriedkov. Premietli sa mi komplikácie z baru Fontána, ktoré spôsobili vysokí policajní a politickí predstavitelia na mieste činu. Preto som sa snažil pôsobiť na mieste len minimálne, bez nutkania vidieť priamo miesto činu a iného zásahu do výkonu policajnej práce, aby som skôr pomáhal, ako brzdil prácu, a preto som na pozemok pána Valka ani nevkročil a nedovolil som to ani iným osobám, ktoré sa na miesto dostavili a neboli členmi výjazdovej skupiny," spomenul si Spišiak na deň, kedy bola objavená mŕtvola Valka.

V prípade vraždy renomovaného právnika Valka, ku ktorej došlo pred piatimi rokmi, nemá zatiaľ polícia také dôkazy, že by mohla obviniť konkrétneho páchateľa. "Trestné stíhanie naďalej prebieha, vyšetrovateľ vykonal vyše 120 výsluchov svedkov a v prípade bolo vypracovaných 49 znaleckých posudkov. Momentálne nie sú zistené také skutočnosti, ktoré by odôvodňovali vzniesť obvinenie voči konkrétnej osobe. Predmetom vyšetrovania naďalej zostávajú viaceré verzie, no bližšie sa k jednotlivým verziám nie je možné vyjadrovať," uviedol  v súvislosti s piatym výročím vraždy Valka hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

Valka zastrelili v jeho vile v Limbachu 8. novembra 2010. V októbri 2014 našli na dne vypustenej Kučišdorfskej priehrady údajnú jeho zbraň. Valko bol usmrtený jedným výstrelom z pištole. Strela vypálená z niekoľkých metrov ho zasiahla do srdca a pľúc. V prípade nebol dosiaľ nikto obvinený. Policajný prezident Tibor Gašpar v januári 2014 uviedol, že je viacero motívov vraždy právnika. Pripustil, že jedna z nich sa javí ako najrelevantnejšia.
 

Viac o téme: Jaroslav Spišiak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu