Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obavy z katastrofického zemetrasenia: Vlna nezvyčajnej aktivity na Sibíri by mohla roztrhať Euráziu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: youtube, Google Maps)

LONDÝN - Po viac ako 50 významných otrasoch, ktoré boli zaznamenané okolo ruského jazera Bajkal, najhlbšieho jazera na svete, vedci predpovedajú, že ďalšie obrie zemetrasenie môže spôsobiť rozsiahlu devastáciu. Mnoho odborníkov verí, že neustála seizmická aktivita v regióne nakoniec povedie k tomu, že sa Eurázie roztrhne na dve polovice. Informoval o tom na svojich web stránkach britský portál express.co.uk.

Prorok opísal hrozný Boží scenár zničenia Zeme: Susedia sa budú navzájom zabíjať kvôli jedlu

Otrasy mali silu od troch do piatich stupňov Richterovej stupnice a vedci z celého sveta teraz sledujú situáciu okolo rastúcej tektonickej aktivity. Podľa nich takáto činnosť prebieha každých 50 až 60 rokov s tým, že zemetrasenie môže mať potenciálne katastrofické vplyvy na mestá v tejto sibírskej oblasti. Odborníci dokonca špekulujú, že neustála seizmická činnosť bude mať na svedomí rozdelenie euroázijského masívu pri Bajkale o 650 miliónov rokov.

Gennadij Tatkov, riaditeľ Geologického ústavu sibírskej pobočky Ruskej akadémie vied, pre denník The Siberian Times uviedol, že predchádzajúci cyklus seizmickej aktivity sa odohral pri Bajkale v polovici 20. storočia. Niekoľko významných zemetrasení zaznamenali na Sibíri v roku 1950, vrátane veľkého zemetrasenia v severnej Burjatii a ďalšieho v Severomuiskoe, ktoré vyústilo k posunutiu hrebeňa o 1,2 metra.

Zemetrasenie v Nepále
Zobraziť galériu (3)
Zemetrasenie v Nepále  (Zdroj: SITA)

Obavy z katastrofického zemetrasenia:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V roku 1957 zemetrasenie spôsobilo vzrast pohoria v Mongolsku o viac ako osem metrov. Masívne zemetrasenie o sile 7,8 stupňa Richterovej stupnice v čínskej provincii S'-čchuan viedlo k vytvoreniu viac ako 30 jazier v horských údoliach. Najväčšie zemetrasenie o sile 7,8 stupňa zaznamenané tento rok v apríli spustošilo Nepál a zabilo takmer 9000 ľudí. Najsilnejšie zemetrasenie na svete so silou 9,5 stupňa Richterovej stupnice sa odohralo v Čile v roku 1960 a zanechalo po sebe 4485 mŕtvych a ďalšie 2 milióny ľudí bez domova.

Viac o téme: Zemetrasenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu